Poreklo prezimena, selo Paljevo (Tutin)

22. januar 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Paljevo, opština Tutin – Raški okrug. Prema knjizi Milisava L. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitivanja“ izdanje SANU 1957. godine, Odeljenje društvenih nauka. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je u dolini Paljevske Rijeke leve pritoke Ibra; deli se na Donje n Gornje Paljevo, a oni na mahale (Štek, Brđani i Prohoveka mahala).

Zemlje i šume.

Važniji krajevi u seoskom hataru nose ove nazive: Šestak, Vrbnik, Šljivak, Velika Livada, Konjačka Livada, Rijeka, Popova Glava, Gola Brda, Omar, Dubovi, Debela Međa, Kravljak, Kamiče, Hajrati, Kapo Buče, Drenova Glava, Krčevine, Kodre, Đelekuše, Mačkin Do.

Starine u selu.

Topografski nazivi ovih i drugih manjih mesta u selu srpskog su porekla, ali ima pokoje ime koje podseća na arbanaški jezik (Kodra). Takođe su srpskog porekla stara groblja i Crkvine. Tu na prvo mesto dolazi crkva („ćelija“) u krečnjačkoj pećini, koja se sastoji od tri manja proširenja. Jasno se vidi da je ona imala širi značaj, jer su u ovu pećinsku crkvu dolazili svake „mlade nedelje“ i pravoslavni i muslimani iz šire okoline. Ispod pećine na mestu Šljivaku je „grčko groblje“ sa krstačama. Sem toga, u Hajratu postoji “kovačko groblje“.

Kao što se vidi, Crkvina „Ćelija“ i stara groblja pripadaju ranijem srpskom stanovništvu koje je ovde živelo do početka XVIII veka. Od tada je pored pravoslavnih bilo i doseljenih katolika. Preci toga doseljenog stanovništva su Hoti koji su u početku govorili jednako srpski i arbanaški a sada samo srpski. Oni vode svoje poreklo od Šaban-Hota koji je sobom doveo svoje rođake Marka, Kolju i Vuča (Vučetu). Marko je otišao u susedno selo Kovače, Kolja u Gornje Paljevo, a Vučeta y Vučetski Crniš.

Od Kolje su y Gornjem Paljevu su:

-Hoti (Musići, Demići, Hodžići) (35 k.), a od Xyc-Bule, koji je došao iz Drniša:

-Bulići (25 kuća). Ovi poslednji potiču od Gegića.

IZVOR: Prema knjizi Milisava L. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitivanja“ izdanje SANU, Odeljenje društvenih nauka, 1957. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.