Порекло презимена, село Паљево (Тутин)

22. јануар 2021.

коментара: 0

Порекло становништва села Паљево, општина Тутин – Рашки округ. Према књизи Милисава Л. Лутовца „Рожаје и Штавица – антропогеографска испитивања“ издање САНУ 1957. године, Одељење друштвених наука. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село је у долини Паљевске Ријеке леве притоке Ибра; дели се на Доње н Горње Паљево, а они на махале (Штек, Брђани и Проховека махала).

Земље и шуме.

Важнији крајеви у сеоском хатару носе ове називе: Шестак, Врбник, Шљивак, Велика Ливада, Коњачка Ливада, Ријека, Попова Глава, Гола Брда, Омар, Дубови, Дебела Међа, Крављак, Камиче, Хајрати, Капо Буче, Дренова Глава, Крчевине, Кодре, Ђелекуше, Мачкин До.

Старине у селу.

Топографски називи ових и других мањих места у селу српског су порекла, али има покоје име које подсећа на арбанашки језик (Кодра). Такође су српског порекла стара гробља и Црквине. Ту на прво место долази црква („ћелија“) у кречњачкој пећини, која се састоји од три мања проширења. Јасно се види да је она имала шири значај, јер су у ову пећинску цркву долазили сваке „младе недеље“ и православни и муслимани из шире околине. Испод пећине на месту Шљиваку је „грчко гробље“ са крстачама. Сем тога, у Хајрату постоји “ковачко гробље“.

Као што се види, Црквина „Ћелија“ и стара гробља припадају ранијем српском становништву које је овде живело до почетка XVIII века. Од тада је поред православних било и досељених католика. Преци тога досељеног становништва су Хоти који су у почетку говорили једнако српски и арбанашки а сада само српски. Они воде своје порекло од Шабан-Хота који је собом довео своје рођаке Марка, Кољу и Вуча (Вучету). Марко је отишао у суседно село Коваче, Коља у Горње Паљево, а Вучета y Вучетски Црниш.

Од Коље су y Горњем Паљеву су:

-Хоти (Мусићи, Демићи, Хоџићи) (35 к.), а од Xyc-Буле, који је дошао из Дрниша:

-Булићи (25 кућа). Ови последњи потичу од Гегића.

ИЗВОР: Према књизи Милисава Л. Лутовца „Рожаје и Штавица – антропогеографска испитивања“ издање САНУ, Одељење друштвених наука, 1957. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.