Poreklo prezimena, selo Draga (Tutin)

19. januar 2021.

komentara: 4

Poreklo stanovništva sela Draga, opština Tutin – Raški okrug. Prema knjizi Milisava L. Lutovca „Rožaje i Štavica – anropogeografska ispitivanja“ izdanje SANU, Odeljenje društvenih nauka, 1957. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj  sela.

Draga se pominje u Srednjem veku. Idu je kralj Milutin priložio manastiru Banjskoj sa zidarima koji su u njoj živeli. Selo se prostire po površi iznad Ibra. Atar sela je vrlo prostran; širi se od Ibra do vrhova planine Sejnove. Draga je naselila i zaselak Kelepolje.

Tip sela, zemlje i šume.

U selu su krajevi: Kozarica, Redžovići, Ravnica (Penići), Točak (Todići), Jezero (Delići i Čolakovići), Bare (stanovi Ametovića i Todića), Zapis (stanovi Penića), Glavica i Izbišta (stanovi Đevrečkih i Cenića), Frbica, Poletić i Zdravac (stanovi Hodžića, Đerleka i Redžovića), Krajinovac (stanovi Čolakovića), Velja Glava i Ravništa.

Ispaše su: Suve Polje, Osoje, Ravništa, Jagnjila, Pod. Planine: Kosova Ravan, Vukove Rupe, Orlovat, Prisoje, Babin Do.

Vode.

Izvorske vole su dosta retke zbog krečnjačkog zemljišta. Glavni izvori su: Ljubac i Murkovača. Stočno pojilo je Korito u Poletiću, udaljeno pola časa od sela.

Poreklo stanovništva.

 

Kao što se vidi, svi su topografski nazivi srpskog porekla. Oni su poglavito ostaci starijeg stanovništva (Crkvina, Grkove Kuće, Grkovo Guvno, Zapis i grčko groblje u Čpiljanima).

Preci današnjeg stanovništva po predanju su doseljeni iz „Brda“ i Klimenata. Sudeći po očuvanim topografskim nazivima bilo je kontakta između starijeg i današnjeg stanovništva. Verovatno je da među današnjim stanovništvom ima ostataka i starinaca. Najpre je doseljen Đeka, od koga su:

-Đerleci (12 k.).

Posle ovoga se doselio Martin, od koga su:

-Martinovići (Pepići) (40 k.). Od ovih Pepića su bili Nedžib i Ferat Draga koji su se obogatili na račun šuma i preko toga stekli vlast i ugled. U isto vreme je došla udovica Toda s maloletnom decom. Kažu da su je stavili u sred sela da joj ko ne bi činio nasilja. Od ove Tode su:

-Todića (20 k.). Jedno mesto nosi naziv Todin Grob.

-Čolakovići (15 k.) poreklom su od Milice, sestre Todine. Oni su se brzo množini i iseljavali u susedna sela i zaseoke. U Špiljanima ih ima 10, u zapadnom Mojstiru 15, u Čulijama 10 i u Kelepolju 10 kuća. Čolakovići od doseljenja broje sedam pojaseva. Sasvim je sigurno da su Toda (Todorica) i njena sestra Milica, od kojih su Todići i Čolakovići, srpskog porekla.

Drugi Dražani:

-Martinovići* (Pepići) i Đerleci*, koji kažu da vode poreklo iz Klimenata, uvek su govorili srpski, te se ni za njih ne bi moglo reći da su čisto klimentskog porekla. Uostalom, neki Dražani se pominju kao pravoslavni priloženici manastira Šudikove u XVIII veku.

*Već pomenuti.

IZVOR: Prema knjizi Milisava L. Lutovca „Rožaje i Štavica – anropogeografska ispitivanja“ izdanje SANU, Odeljenje društvenih nauka, 1957. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Enes Mushina

    Dobar dan vidim ne spominjete prezime Mushina! Volio bi da znam o projeklu prezimenu Mushina is Drage.

    Pozdrav
    Enes Mushina

  2. Goran

    Iz ovog sela su Kelevići,oni su pobegli iz Drage od Klimenata,jedni u Strumcu kod Tutina,a drugi u Stari Vlah.Nisu oni Klimenti nego Bukumiri,srodnici Kneževića iz Dragojlovića kod Sjenice.Bukumiri su u Budimlju uzeli za slavu Sv.Vasilija Velikog al su se veoma mnogo zamerili Vasojevićima te su ih ovi oterali iz Budimlje na Pešter,Bihor i Sjenicu.

    • Goran

      Ovaj Martin Klimenta koji se posle ĐerLeke doselio u Dragu naselio se na mestu zvanom Grkovo Guvno.Po tom Grkovim guvnu prozovu ga Martin Grk.Jedan njegov sin po imenu Šćepan Martinović Grković otišao iz sela Drage u Stari Vlah,u zaseok Šaponje,gde su Šćepana i njegove sinove po Šćepanovom ocu prozvali Šaponje Grkovići.Slave Stevanjdan kao i mnogi PoSrbljeni Klimenti u Raškoj oblasti.Srodnici su Martinovići Pepići iz sela Drage,tako prozvani po Martinovom sinu Pepu.Šćepan Martinov Grković je rođen oko 1720god,a njegov sin Mitar oko 1750.To se uklapa sa dolaskom Klimenata na Pešter 1700god.

  3. Enes

    Moram vas pitat oko prezimena Mushina! Moi predci su is sela Drage kot tutina ot dakle dolazi to prezime? Nemogu nukuda da nadzem:)
    Pozz Enes