Порекло становништва, села Источни и Западни Мојстир (Тутин)

18. јануар 2021.

коментара: 2

Порекло становништва села Источни и Западни Мојстир (по књизи Мојстир), општина Тутин – Рашки округ. Према књизи Милисава Л. Лутовца „Рожаје и Штавица – анропогеографска испитивања“ издање САНУ, Одељење друштвених наука, 1957. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај  села.

Село је у долини Мој стирске Ријеке, која га дели у два дела: на Источни и Западни Мојстир. На десној страни је источни или српски, а на левој западни или „турски“ Мојстир. У оба дела села куће су поглавито на горњим положитијим странама. Испод села према реци су њиве и ливаде а изнад села утрине и планине.

Тип села, земље и шуме.

Поједини крајеви су: Рибњак, Селиште, Лазови, Крље (ливаде и њиве), Градина, Караџе, Жареви, Ојске Куће (ливаде), Јасиче, Забориче. Утрине и шуме су: Дебело Брдо, Прилата (бачије), Честе, Мала и Велика Селишта, Попов Бријег, Миљина Глава, Међугорове, Равно, Понор, Вртиште, Вепрња.

Воде.

Главне воде у селу су: Буковача, Радевача, Селимовача, Грудиска Чесма и Зборич.

Старине и име селу.

У оба дела Мојстира има доста трагова српског становништва. На узвишењу Градина у Западном Мојстиру постоји „грчко гробље“. Друго „грчко гробље“ је у Селишту, а треће и највеће, са положеним великим плочама и црквином у средини, налази се у Карагачама на обали Ибра. Једну зараван испод засеока Чулија у подножју брда Вепрње народ назива Црквени До. Ту се виде темељи простране цркве и зграда око ње. Вероватно је то био манастир по коме је и Мојстир добио своје данашње име. Овде ваља поменути и пећину „Јеринин град“ или Цинцарушу, која је била подешена за калуђерску испосницу. Осим тога, у селу се налази свуда на темеље старих кућа. У месту Ојске Куће по народном предању живели су „Грци“. Држали су стоку у Јасичу и одатле чунковима одводили млеко у село. Даље се каже, да је у Зборичу живео један веома богати „Грк“ из чије је куће, када се иселио, потекао мед и млеко као поток.

Порекло становништва.

Данашње становншнтво је досељено из разних крајева. У Источном Мојстиру су:

-Бојовићи,

-Мартиновићи,

-Пантовићи и:

-Марашевићи, сви су у 30 кућа (с. Михољдан); истог су порекла — досељени пре 200 година из Брда. Раније су славили св. Николу. Непрекидно су се исељавали. Имају рођаке у Топлици и у Врдилима код Краљева.

-Вранићи (5 к.) (св. Никола) пореклом су из Куча. Звали су се, како они кажу, Соколовићи, па су их после једне туче са Ђиновићима прозвали Вранићи.

-Ђиновићи (4 к.) (с. Алесендров дан) досељени су из Васојевића пре 150 година.

-Чукићи (4 (с. Аранђелов дан и Алесендров дан) такође су дошли из Васојевићи пре нет појасева. Раније су живели неко време у западном Мојстиру.

Становништво источног Мојстира је страдало за време Другог свeтског рата. Неке присталице балиста из околине су једног дана покупили и везане поубијали 23 најодабранија човека овога села.

У западном Мојстиру су:

-Чолаковићи (30 к.) и:

-Пепићи (15 к.), досељени из суседног села Драге.

Западном Мојстиру припадају засеоци Рлбњак и Келопоље. У Келепољу, где су раније били православни Кељевићи исељени у Ибарски Колашин (Струмце), сада живе:

-Чолаковићи (10 к.) досељени из суседног села Драге.

У шири састав оба Мајстира улазе и насеља Батраге између Краљева Брда и Маркове Рупе на левој и Чулије на десној страни Ибра.

У Батрагама живе:

-Маврићи (12 к.), чији су преци досељени негде из Херцеговине, а у Чулијама:

-Чолаковићи (10 к.), који су дошли из Драге.

ИЗВОР: Према књизи Милисава Л. Лутовца „Рожаје и Штавица – анропогеографска испитивања“ издање САНУ, Одељење друштвених наука, 1957. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Драгослав Миленковић

    Поштовани, не знам за све податке које сте навели,али за Мараше грешите. Ми немамо никакве везе са зетским Марашима,који поседују хаплогрупу која је карактеристична за Хоте,док наша халпогрупа је германска и највероватније води порекло од Саса рудара који су живели у средњевековном руднику Брсково код Мојковца. На само 15 км од рудника су села Острељ и Пријелоге где и данас живе Мараши који славе Михољдан. Преци данашњих Мараша из Мојстира су расељени од стране бегова Ћоровића почетком 18 века из Пријелога код Бијелог поља . Тада су наши преци,Бојо,Панто и Мартин населили пусто село Мојстир,које је опустело после Велике сеоба Срба. Молио бих вас да уколико имате неку додатну информацију,поделите то са нама.

  2. Sandra Vulovic

    Zasto u tekstu niste pomenuli Vulovice?U Istocnom Mojstiru postoje i porodice Vulovic a koje su komsije Vranicima