Poreklo stanovništva, sela Istočni i Zapadni Mojstir (Tutin)

18. januar 2021.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Istočni i Zapadni Mojstir (po knjizi Mojstir), opština Tutin – Raški okrug. Prema knjizi Milisava L. Lutovca „Rožaje i Štavica – anropogeografska ispitivanja“ izdanje SANU, Odeljenje društvenih nauka, 1957. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj  sela.

Selo je u dolini Moj stirske Rijeke, koja ga deli u dva dela: na Istočni i Zapadni Mojstir. Na desnoj strani je istočni ili srpski, a na levoj zapadni ili „turski“ Mojstir. U oba dela sela kuće su poglavito na gornjim položitijim stranama. Ispod sela prema reci su njive i livade a iznad sela utrine i planine.

Tip sela, zemlje i šume.

Pojedini krajevi su: Ribnjak, Selište, Lazovi, Krlje (livade i njive), Gradina, Karadže, Žarevi, Ojske Kuće (livade), Jasiče, Zaboriče. Utrine i šume su: Debelo Brdo, Prilata (bačije), Česte, Mala i Velika Selišta, Popov Brijeg, Miljina Glava, Međugorove, Ravno, Ponor, Vrtište, Veprnja.

Vode.

Glavne vode u selu su: Bukovača, Radevača, Selimovača, Grudiska Česma i Zborič.

Starine i ime selu.

U oba dela Mojstira ima dosta tragova srpskog stanovništva. Na uzvišenju Gradina u Zapadnom Mojstiru postoji „grčko groblje“. Drugo „grčko groblje“ je u Selištu, a treće i najveće, sa položenim velikim pločama i crkvinom u sredini, nalazi se u Karagačama na obali Ibra. Jednu zaravan ispod zaseoka Čulija u podnožju brda Veprnje narod naziva Crkveni Do. Tu se vide temelji prostrane crkve i zgrada oko nje. Verovatno je to bio manastir po kome je i Mojstir dobio svoje današnje ime. Ovde valja pomenuti i pećinu „Jerinin grad“ ili Cincarušu, koja je bila podešena za kaluđersku isposnicu. Osim toga, u selu se nalazi svuda na temelje starih kuća. U mestu Ojske Kuće po narodnom predanju živeli su „Grci“. Držali su stoku u Jasiču i odatle čunkovima odvodili mleko u selo. Dalje se kaže, da je u Zboriču živeo jedan veoma bogati „Grk“ iz čije je kuće, kada se iselio, potekao med i mleko kao potok.

Poreklo stanovništva.

Današnje stanovnšntvo je doseljeno iz raznih krajeva. U Istočnom Mojstiru su:

-Bojovići,

-Martinovići,

-Pantovići i:

-Maraševići, svi su u 30 kuća (s. Miholjdan); istog su porekla — doseljeni pre 200 godina iz Brda. Ranije su slavili sv. Nikolu. Neprekidno su se iseljavali. Imaju rođake u Toplici i u Vrdilima kod Kraljeva.

-Vranići (5 k.) (sv. Nikola) poreklom su iz Kuča. Zvali su se, kako oni kažu, Sokolovići, pa su ih posle jedne tuče sa Đinovićima prozvali Vranići.

-Đinovići (4 k.) (s. Alesendrov dan) doseljeni su iz Vasojevića pre 150 godina.

-Čukići (4 (s. Aranđelov dan i Alesendrov dan) takođe su došli iz Vasojevići pre net pojaseva. Ranije su živeli neko vreme u zapadnom Mojstiru.

Stanovništvo istočnog Mojstira je stradalo za vreme Drugog svetskog rata. Neke pristalice balista iz okoline su jednog dana pokupili i vezane poubijali 23 najodabranija čoveka ovoga sela.

U zapadnom Mojstiru su:

-Čolakovići (30 k.) i:

-Pepići (15 k.), doseljeni iz susednog sela Drage.

Zapadnom Mojstiru pripadaju zaseoci Rlbnjak i Kelopolje. U Kelepolju, gde su ranije bili pravoslavni Keljevići iseljeni u Ibarski Kolašin (Strumce), sada žive:

-Čolakovići (10 k.) doseljeni iz susednog sela Drage.

U širi sastav oba Majstira ulaze i naselja Batrage između Kraljeva Brda i Markove Rupe na levoj i Čulije na desnoj strani Ibra.

U Batragama žive:

-Mavrići (12 k.), čiji su preci doseljeni negde iz Hercegovine, a u Čulijama:

-Čolakovići (10 k.), koji su došli iz Drage.

IZVOR: Prema knjizi Milisava L. Lutovca „Rožaje i Štavica – anropogeografska ispitivanja“ izdanje SANU, Odeljenje društvenih nauka, 1957. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Dragoslav Milenković

    Poštovani, ne znam za sve podatke koje ste naveli,ali za Maraše grešite. Mi nemamo nikakve veze sa zetskim Marašima,koji poseduju haplogrupu koja je karakteristična za Hote,dok naša halpogrupa je germanska i najverovatnije vodi poreklo od Sasa rudara koji su živeli u srednjevekovnom rudniku Brskovo kod Mojkovca. Na samo 15 km od rudnika su sela Ostrelj i Prijeloge gde i danas žive Maraši koji slave Miholjdan. Preci današnjih Maraša iz Mojstira su raseljeni od strane begova Ćorovića početkom 18 veka iz Prijeloga kod Bijelog polja . Tada su naši preci,Bojo,Panto i Martin naselili pusto selo Mojstir,koje je opustelo posle Velike seoba Srba. Molio bih vas da ukoliko imate neku dodatnu informaciju,podelite to sa nama.

  2. Sandra Vulovic

    Zasto u tekstu niste pomenuli Vulovice?U Istocnom Mojstiru postoje i porodice Vulovic a koje su komsije Vranicima