Порекло пезимена, село Палатна (Подујево)

12. децембар 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Палатна, општина Подујево – Косовски округ. Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник – Атропогеографска испитиваања“ написаној на основу скупљених података у периоду од 1934. до 1940. и од 1947. до 1949. године. Издање едиција Корени. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај  села.

Село Палатна је управо на ставама Лабових саставница Беласичко-Мургулске и Слатинско-Дворишке реке. У селу Палатни настају река и предео Лаб.

Земље и шуме.

У међама села су: Ледина, Раово брдо, Ајдиновићко брдо, Бесолички забран, Велико осоје, 3абелски лаз, Околиште, Рашидово брдо, Кулско брдо, Брезован  (1033 м).

Шуме и испаша су на Старим њивама и на Чуки. Места на којима  су њиве и ливаде називају се: Река, Велика њива, Мифтаров поток, Дуге њиве, Јовине ливаде и њиве у Потоку.

Воде.

Потоци су: у Осоју, Ракита, Брецки, Низамски, Орнички и Милованов поток. Извори су Еминов, Мула-Шабанов, Вучков, Хладни, Низамски, код џамије, у Јошју, на Лазу, на Поточкој ледини и Исљамова чесма. За пиће и осталу употребу становници користе воду са 12 бунара, копаних па озиданих сухозидом.

Старине у селу.

На ставама Слатинске и Мургулске реке међу старим храстовима је црквина „стара српска црква“, а око црквине „старо српско гробље“.

Мухамеданска гробља су на Брегу, у Слатинској реци и код Османове куће. Ајдиновића гробље је на Ајдиновића брду.

Порекло становништва.

У Палатни су арбанашки родови (30 кућа).

После Првог светског рата доселили су се Срби:

Лазић (1 кућа, Св. Петка јесења и летња) из Драгуше у Топлици и:

Поповић (1 кућа, Св. Никола јесењи и летњи) од Поповића из засеока Дубрава у селу Денковићу код Куршумлије.

ИЗВОР: Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник – Атропогеографска испитиваања“ написаној на основу скупљених података у периоду од 1934. до 1940. и од 1947. до 1949. године. Издање едиција Корени. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.