Poreklo prezimena, selo Bukovik (Gnjilane)

28. oktobar 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Bukovik, opština Gnjilane – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela i vode.

Selo je na istočnim padinama brda Belog Kamena i na severnoj padini kose Špati Keć (Loše Kose). Selo je pri vrhu jednoga potoka u jednom ulegnuću.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive: Mećava, Arat tu Mola (Njive kod Jabuke), Novina, Livada Voglj (Mala Livada), Plevništa, Ara prmi od (Njive Više Odaje), Kodra (Brdo), Lugi Suljes (Suljin Lug) i Arat–e–Memes (Memine Njive).

Tip sela.

Selo je bilo razbijenog tipa, ali su mahale priraštajei narasle i sad se dodiruju, te je selo zbijenog tipa, ako se ne uzmu u obzir 7 muhadžirskih kuća, koje su između ovog sela i Dobrčana. Selo se bez muhadžirskih kuća deli u tri mahale, u kojima žive zasebni rodovi i po kojima se nazivaju.

Postanak sela i istorijat.

Po tapiji izdatoj 1186 (1772) god. u Novom Brdu, koju pritežavaju seljaci Bukovika, vidi se da je Bukovik bio čifluk nekog Ahmed–age iz Novog Brda. Po pričanju Arbanasa ovoga sela ovaj je čifluk u to vreme bio zapušten i nenaseljen, pa ga je zato zajedno sa selom Uševcem Ahmed–aga prodao za 1100 groša (Bukovik za 600, a Uševce za 500 groša) i to Aliji i braći mu Mehmedu, Abduli, Zejnelu i Bećiru, koji su se nešto pre toga bili nastanili u Uševcu.Oni tada prelaze u Bukovik i nanovo podižu selo. U selu žive sada samo Arbanasi.

Poreklo sstanovništva.

Rodovi;

-Ahmetovit (15 k.),

-Demovit (9 k.) i:

-Ibraimovit (4 k.), od fisa Sop, doseljeni su iz Pruše kod Skadra.

-Bornjaš (6 k.), od fisa Krasnić, doseljeni 1878 god. kao muhadžiri iz Bornjaša (Jablanica). Starinom iz Malesije.

-Baltić (1 k.), od fisa Krasnić, doseljen 1878 god. kao muhadžir iz Baltića (Kuršumlija).

IZVOR: Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.