Порекло презимена, село Кончуљ (Бујановац)

18. октобар 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Кончуљ, општина Бујановац – Пчињски округ. Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село је на једном проширењу у средини Кончуљске Клисуре, с обе стране Мораве.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве: Брисићи, Ливађ (Ливаде), Селиште, Побоњак, Градиште и Мучиглава; за шуму: Шулан и Осоје.

Тип села.

Село је у основи збијеног типа, само је махала Љеран у планини, на десној страни Мораве, удаљена 1 км. Село има и групу мухаџирских кућа, источно од Љерана. Главни део села у Клисури дели се у две махале, које раздваја Морава. Једна са махала, y односу према другој, назива рег te reke – np те рек (преко реке), али се поред тога ове махале деле на мање махале по родовима који у њима живе. Део села с десне стране има четири (Брајимовит, Саловит, Елезовит, Јашаровит), а с леве стране пет махала (Велијовит, Исеновит, Дураковит, Имовит и Шабановит). Између ових махала нема јасних граница.

Постанак села.

Арбанаси кажу, да не знају, да ли су њихови преци затекли село или не. Али знају да је ово било српско село и знају где су отсељени Срби из Љерана, садашње њихове махале. Ово је било велико село и исељеници из њега се налазе и по удаљеним областима.

Порекло становништва.

Сада у селу живе само Арбанаси.

Родови:

-Браимовит (13 к.),

-Саловит (16 к.),

-Елеговит (9 к.) и:

-Јашаровит (3 к.). Досељени су пре 180 година као сточари из Летовице (Бујановце) тражећи бољу пашу, јер је тамо владао метиљ. Ови су се родови настанили на десној страни Мораве. За један појас доцније долазе њихови рођаци из Грушинца (Прешево) и настањују се на левој страни Мораве.

Од њих су постали данашњи родови:

-Велиовит (10 к.),

-Исеновит (4 к.),

-Дураковит (2 к.),

-Имовит (6 к.) и:

-Шабановит (З к.). Род:

-Љеран (9 к.) је издвојен од Браимовита и основао је махалу изван села. А презиме му је дошло по томе што је настањен на месту где су живели Срби Рељани. Сви су ови родови од фиса Шаља. Старином су из Малесије.

Арбанашки мухаџирски родови:

– Остроглав (5 к.),

-Ћapa (3 к.) и:

-Мелова (4 к.), досељени су 1878 год. из Остре Главе, Ћара и Мелова у Јабланици. Од фиса су Тсач. Зову их и Бресићима по томе што су се населили поред Арбанаса Бресића који су се иселили 1912 године.

У селу живе и 4 циганске муслиманске куће као „роктари“ код Арбанаса.

У Турску су исељени Арбанаси Бресићи (7 кућа).

ИЗВОР: Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.