Порекло презимена, село Церница (Гњилане)

6. август 2020.

коментара: 1

Порекло становништва села Церница, општина Гњилане – Косовскопоморавски округ. Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села и воде.

Село је у проширењу долине Церничке Реке и пење се уз леву страну долине. Вода за пиће добија се из извора и бунара у селу.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве: Голице, Гладнице, Ђурине MeЂe, Ћерамидник и Горе Реке; за шуму: Мачка, Чука, Краваричка Река, Рамни Деја, Големи Рид, Побијен Камен, Црвени Брег, Гумниште и Јастребац.

Тип села.

Село је збијеног типа. Има заселак Гумниште који је на читав сат хода уз реку. Дели се на осам махала: Блатића, Грђолци, Пурића, Смакића, Крамовића, Петровића и Криворечана. Махале се зову по јачим српским и арбанашким родовима.

Постанак села.

У општем делу код постанка насеља је изнето, да се Церница као село помиње у доба деспота Стевана. Не зна се кад је опустела, али је наново основана пре 150 година.

Порекло становништва.

У Церници живе Срби, Арбанаси, поарбанашени Срби муслимани и православни Цигани.

Српски родови:

-Петровићи (20 к., св. Никола). Досељени пре 150 година на Петрова (Штимље) да избегну освету.

-Крамовићи (10 к., св. Ђорђе Алимпије) су досељени из околине Косовске Митровице кад и Петровићи. Ова су два рода основали село.

-Криворечани (8 к., св. Арханђео), избегли пре 80 година из Криве Реке испред арбанашке освете.

Родови поарбанашених Срба:

-Смакићи (19 к.), припадају фису Тсач; старином су из Могиле; у ислам су прешли пре 150 година приликом досељавања у Церницу.

Арбанашки родови:

-Пурићи (Дервиши) (11 к.), од фиса Шаља; досељени из околине Косовске Митровице. Ово је најстарији арбанашки род у Церници.

-Грћолци (7 к.), од фиса Шаља, из Бај-Горе (Малесија) и:

-Оџалари (12 к.), од фиса Шаља, из околине Косовске Митровице; досељени ускоро после Пурића.

-Блатићи (11 к.), од фиса Шаља; досељени пре 70 година из Блаца код Ћаф Дуље у Црнољеви.

Родови православних Цигана су:

-Пецанци (5 к.),

-Топаловци (6 к.) и:

-Цоцаковци (4 к.). Сви славе св. Василија; живели су по многим селима у Горњој Морави. У Церници се настанили пре 85 година.

ИЗВОР: Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. vuk

    da li su neki od petrovica naselili pustu reku, jablanicu? [email protected]