Poreklo prezimena, selo Nikovce (Kačanik)

18. jul 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Nikovce, opština Kačanik – Kosovski okrug. Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela i vode.

Selo je južno od Drenoglave, na brdima koja čine razvođe između Morave i Lepenca. Voda za piće dobija se iz potoka koji prolazi između mahala.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive: Lom, Nikona ili Trstenica i Zabeli Ćunit (Ćunov Zabel); za šumu: Bodešnjak i Lomka.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Deli se u tri mahale, od kojih je svaka na zasebnom brdu. Udaljenja između mahala su oko 1 km. Mahale se zovu po rodovima.

Postanak i ime sela.

Ne zna se, da li su preci današnjih Arbanasa zatekli selo prilikom doseljavanja. Sadašnje arbanaško stanovništvo priča, da je ovo selo pre njihovog nastanjivanja bilo selo nekog Srbina Nike, po kome mu je i ostalo ime. U opštem delu, kod iseljavanja, je pomenuto, da iseljenih Srba iz ovog sela ima u selima Skopske Crne Gore, Mirkovcu i Kučevaštu. Od doseljavanja Arbanasa selo je raslo samo priraštajem.

Poreklo stanovništva.

Rodovi su:

-Kurtešovit (7 k.),

-Braimovit (9 k.) i:

-Bećirovit (4 k.), svi od fisa Sop. Doseljeni su pre 120 godina iz Ljume „kao tri brata“, od kojih su postali sadašnji rodovi.

IZVOR: Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.