Порекло презимена Шиндик

15. јул 2020.

коментара: 8

Презиме Шиндик потиче из Херцеговине, а 1719. је стигло у село Небрижевац-Каменмост, код Имотског. Из Небрижевца је био сердар Јово Шиндик (1746. год). На попису 1948. евидентирано је 18 Шиндика (3 породице) у Небрижевцу. У Гнојницама код Мостара 1991. било је 16 Шиндика српске и 19 Шиндика хрватске националности.

Крсна слава је Свети Стефан (Стевањдан).

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

  1. Šindik Milan

    Ja sam porijeklom iz Gnojnica kod Mostara i znam za te Šindike iz Gnojnica
    Ne znam kad su se Šindici doselili u Gnojnice i odakle
    Nalazio sam podatak da su došli iz Popova a iz druge knjige da su došli iz Boke
    Pravoslavni Šindici u Gnojnicama slave Svetog Jovana Krstitelja tako da po tome ispada da nisu ista loza sa tim Šindicima iz Hrvatske
    Ako ima neko da zna nešto više o Šindicima bilo bi mi drago da se javi
    Pozdrav

    • Ојлер

      Милане, најбоље урадите генетички тест. Није то толико више ни скупо, а Херцеговина је већ веома добро тестирана, па постоје добри изгледи да пронађете неки род коме сте блиски.

    • Nikolina Šindik

      Pozdrav, ja sam poreklom od Šindika iz Hrvatske (Nebriževac). Moji kažu da znaju za te Šindike iz Gnojnica, ali ne znaju da li su rod. Mene jako zanima da čujem nešto više i da saznam da li su ove dve porodice Šindika u srodstvu, s toga, da li biste želeli da razmenimo kontakte kako bismo popričali o tome?

  2. Nikolina Šindik

    Pozdrav, ja sam poreklom od Šindika iz Hrvatske (Nebriževca konkretno), moji kažu da znaju da postije Šindici iz Gnojnica, ali ne znaju da li su rod. Ja sam jako zainteresovana da čujem nešto više i zanima me da li ove dve porodice Šindika mogu da budu nekako povezane. Da li biste zeleli da razmenimo kontakte?

  3. Helena Šindik

    Pozdrav Nikolina, ja sam porijeklo Šindik iz Gnojnica, moji kažu da jesmo u rodu sa Šindicima porijeklom iz Hrvatske😊.