Порекло презимена, заселак Чифлак (Витина)

3. јул 2020.

коментара: 0

Порекло становништва засеока Чифлак (по књизи Чивлак), општина Витина – Косовскопоморавски округ. Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај и тип засеока.

Заселак је на десној страни долине Свинтулске Реке, а на четврт часа хода североисточно од Пожерања. Типа je збијеног, а на махале се не дели.

Постанак и име засеока.

Прича се, да је овај заселак врло стар, а можда старији и од Пожерања. Раније је био самостално село иако се никада није могао много развити. Кажу да порасте на 10—12 кућа, па се опет расели. У новије време улази у састав села Пожерања. Име је добио по томе, што је увек био чифлук. И сада је чифлук Расим-бега Имеровића из Приштине.

Порекло становништва.

У засеоку су раније, као чифчије, живели и Срби, које су затекли Арбанаси приликом досељавања. И доцније је у њему било Срба чифчија. Сада y Чивлаку живе само Арбанаси.

Родови:

-Бужаљ (1 к.) од фиса Гаш; досељен прадеда пре 120 година из Бужаља (Призрен).

-Сефер (2 к.), од фиса Соп; досељен одмах после Бужаља из Драјчевца (Призрен).

-Кадријовит (1 к.), од фиса Климент, мухаџир из Власа (Лесковац). Живео у Клокоту и другим селима Горње Мораве као чифчија; у Чивлаку настањен 1920 год.

-Рамовит (1 к.) од фиса Тсач, мухаџир из Џини–Потока (Лесковац); живео у Кишнопољу и другим селима на Косову као чифчија; y Чивлак досељен 1923.

-Алитовит (1 к.), од фиса Шкреље, мухаџир из Стубле (Јабланица); живео у Дубрави (Лаб) као чифчија, а у Чивлак се доселио 1923.

-Темол (1 к.), од фиса Краснић, мухаџир из Налиновца (Лесковац); дељеник је рода Налиновац у Горњем Рамњану, одакле је прешао у Чивлак 1924 год. за чифчију.

Сви су родови у овом засеоку чифчије поменутог Расим-бега из Приштине.

У Турску су 1913 год. исељене 3 куће. Године 1919 је једна кућа исељена y Скопље, две y Куманово и две у Слаковце (Косово).

ИЗВОР: Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.