Порекло презимена, село Ђонај (Призрен)

6. јун 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Ђонај (по књизи Ђоне), општина Призрен – Призренски округ. Према књизи Миленка С. Филиповића „Хас под Паштриком“, издање Сарајево 1968. године, а на основу података прикупљених 1940. и 1947. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

По предању, село је некада било код Тупца, па се склонило од Дрима, јер су доле мното умирали: ниједна кућа није могла да опстане (маларија?). Земљу су и даље задржали.

Старине у селу.

По шумама око села има остатака Од зидина, али о њима ништа не знају. Једно место у шуми зове се Додај (родовско име) и познају се кућиште и негдашње њиве: ту је било неко село. Код једне воденице, по казивању католика из Зјума, има место које се зове Киша е Катарине, црква св. Катарине. Неко црквиште има и на месту Геџе: католици веле да је ту била њихова црква. Зна се да је село страдало од куге, али не у толикој мери као суседна села.

Земље и махале у селу.

Главни потеси y селу зову се: Колешија, Бакаражда, Раса, Карадоза, Кодра Шкозес, Арат е Реја (нове њиве), љака, Виноград, Ливаде Гигочит, Грубза. Махале у селу су: Брец, Ћоћ и Мала епр.

Име села.

Прича се да је овде било пусто место и да се најпре населио неки католик Арбанас Ђон, и по њему се прозвало село. Ђонов брат се населио у Зјуму. Доцније су долазили и други, и село се намножило. И сами муслимани у селу признају да су им преци били католици, а код католика у околним селима се прича да су они прешли на ислам збот зулума.

Године 1940. биле су y селу 122 куће муслимана – Арбанаса.

Порекло станоништва.

-Хоти: род Узун (1 к.). Сматрају се најстаријим родом и кућом y селу (Шпија Узунит). Многи су се од те куће одвојили и иселили: кућа дође до 25 чељади, па се смањи, али се не деле у селу, јер из села оде који се одели. Било их је и у Софији.

-Битичи —Криези, који се деле на родове:

-Ћоће и:

-Смаиле, (свега 31 к.), давно су дошли као католици од Скадра. Намножили су се тек од пре 110 година: предак Рустем је имао само два сина: Суља кој-и је имао три, и Мустафу који је имао шест синова. Старац Рушит (68 година 1940) набраја све своје претке: Зејнел — Фејза — Мустафа — Рустем — Џема — Хасан — Рам. Сви ти, као и још три даља претка, били су y Ђону. –

-Кабаш и: родови:

-Хода и:

-Љуша (свега 39 к.).

-Ш а љ а: родови:

-Тотај и:

-Јаха (свега. 45 к.).

-Марина-Морин: род:

-Цика (6 к.).

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Хас под Паштриком“, издање Сарајево 1968. године, а на основу података прикупљених 1940. и 1947. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.