Poreklo prezimena, selo Petrušan (Đakovica)

16. maj 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Petrušan (po knjizi Pjetršan)), opština Đakovica – Pećki okrug. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Has pod Paštrikom“, izdanje Sarajevo 1968. godine a na osnovu podataka prikupljenih 1940. i 1947. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Ime sela.

Opšte je uverenje, i u selu i u okolini, da je osnivač ovog sela bio Arbanas Pjetr Šan, pa se selo prozvalo po njemu. Inače, ime sela se izgovara. još i kao: Petrušani, Petrošani.

U samom selu nema potomstva od Pjetra Šana. Možda su njegovi potomci u Đakovici, gde imaju muslimani Pjetršani, za koje se tvrdi da su nekada bili katolici.

U tursko: vreme u selu su bile same čifčije.

Tip sela.

Selo se deli na mahale: Pjetršan i Ljugi Keč. Ima 18 kuća katolika – Arbanasa.

Starine u selu.

Blizu Pjetršana su mesta Kiša Račs i Kiša Doljit (vidi opis Rače i Dolja), a u samom selu je crkvina Kiša Pjetrušanit. Priča se da su je srušili „Turci“ i da je bilo groblje oko nje. Selo je stradalo i od čume.

Poreklo stanovništva.

-Rans (3 k.) od plemena Beriša su najstariji rod y selu. Došli su odavna iz Miridita, a ranije bili u Kusarima i dr. Slave Berišku Bogorodicu (Zoja e– Berishes).

-Đuđ (2 k., Sv. Jovan): jedna porodica je došla u novije vreme iz nekog sela, koje je sada u Arbaniji.

-Škoreti (4 k., Letnička Bogorodica).

-Suljaj (3 k., Sv. Lazar?) su Mirditi, fis Spać. Ima ih i u Osekpaši i y Gornjem Novom Selu.

-Domđon (1 k.) su došli u novije vreme iz nekog sela y današnjoj Arbaniji.

-Kčira (1 k., Spasovdan), takođe u novije vreme iz Arbanije.

-Oroš (1 k.). i:

-Kužnjin (2 k., Mala Gospojina, Zoja e Mérturit, Zoja e meram): jedna porodica. je došla iz Moglica a jedna iz nekot sela u Arbaniji.

-Spać (1 k.) su došli iz Brekovca, gde ih još ima.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Has pod Paštrikom“, izdanje Sarajevo 1968. godine a na osnovu podataka prikupljenih 1940. i 1947. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.