Порекло презимена, село Жуб (Ђаковица)

9. мај 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Жуб, општина Ђаковица – Пећки округ. Према књизи Миленка С. Филиповића „Хас под Паштриком“, издање Сарајево 1968. године а на основу података прикупељених 1940. и 1947. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Постанак и име села.

Вероватно су село основали, односно обновили, досељеници из села Жуба у скадарској околини и они му дали то име. Данас у селу нема становника пореклом из тог места: то је стога што је село било чифлик, па се становништво често смењивало.

Прича. се, иначе, да је село врло старо, најстарије у том делу Хаса, и да је некада било. веће: поједине породице га брзо напуштају због слабе земље. Из Жуба је пореклом садашње муслиманско братство Жуб у Ђаковици.

Старине у селу.

На месту Гури Зи (Црна Стена) има неких старих темеља. Прича се да је ту био Лекин град. Још се прича да је у време док је у Жубу био град, под Маја Краљицес био Бунар Мајес Краљицес, на арбанашшој страни, али сада у селу не знају ништа о тој краљици.

Остали подаци о селу.

Године 1940. y селу су биле 4 католичке арбанашке и 4 српске насељеничке куће, свега их 8.

Порекло становништва.

АРБАНАСИ КАТОЛИЦИ.

-Чељза. (3 к, Св. Павле) су дошли око 1800—1810. Један од њих, који се иселио y Вогово (Смаил Асан), прешао је на ислам, и то ради имања.

-Комани ( 1 к., летњи Св. Никола) су из Комана код Ћерата на Дриму.

СРБИ НАСЕЉЕНИЦИ.

-Вуковићи (1 к.) из Доње Зете.

-Никчевићи (1 к.), такође из Доње Зете.

-Mиличковићи (1 к.) из Петровића у Пиперима.

-Марићи (1 к.).

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Хас под Паштриком“, издање Сарајево 1968. године а на основу података прикупељених 1940. и 1947. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.