Poreklo prezimena, selo Žub (Đakovica)

9. maj 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Žub, opština Đakovica – Pećki okrug. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Has pod Paštrikom“, izdanje Sarajevo 1968. godine a na osnovu podataka prikupeljenih 1940. i 1947. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Postanak i ime sela.

Verovatno su selo osnovali, odnosno obnovili, doseljenici iz sela Žuba u skadarskoj okolini i oni mu dali to ime. Danas u selu nema stanovnika poreklom iz tog mesta: to je stoga što je selo bilo čiflik, pa se stanovništvo često smenjivalo.

Priča. se, inače, da je selo vrlo staro, najstarije u tom delu Hasa, i da je nekada bilo. veće: pojedine porodice ga brzo napuštaju zbog slabe zemlje. Iz Žuba je poreklom sadašnje muslimansko bratstvo Žub u Đakovici.

Starine u selu.

Na mestu Guri Zi (Crna Stena) ima nekih starih temelja. Priča se da je tu bio Lekin grad. Još se priča da je u vreme dok je u Žubu bio grad, pod Maja Kraljices bio Bunar Majes Kraljices, na arbanaššoj strani, ali sada u selu ne znaju ništa o toj kraljici.

Ostali podaci o selu.

Godine 1940. y selu su bile 4 katoličke arbanaške i 4 srpske naseljeničke kuće, svega ih 8.

Poreklo stanovništva.

ARBANASI KATOLICI.

-Čeljza. (3 k, Sv. Pavle) su došli oko 1800—1810. Jedan od njih, koji se iselio y Vogovo (Smail Asan), prešao je na islam, i to radi imanja.

-Komani ( 1 k., letnji Sv. Nikola) su iz Komana kod Ćerata na Drimu.

SRBI NASELJENICI.

-Vukovići (1 k.) iz Donje Zete.

-Nikčevići (1 k.), takođe iz Donje Zete.

-Miličkovići (1 k.) iz Petrovića u Piperima.

-Marići (1 k.).

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Has pod Paštrikom“, izdanje Sarajevo 1968. godine a na osnovu podataka prikupeljenih 1940. i 1947. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.