Poreklo prezimena, selo Perane (Podujevo)

25. april 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Perane, opština Podujevo – Kosovski okrug. Prema knjizi dr Kosovke Ristić „Malo Kosovo“, a prema podacima prikupljanim u sedmoj deceniji XX veka – izdanje u Prištini 1971. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i tip sela.

Perane se nalazi severozapadno od Podujeva i od njega je udaljeno oko dva kilometra. Leži u aluvijalnoj ravni Bradaške reke, koja se prema zapadu usekla pored jedne dobro očuvane terase. Ta se terasa kod Perana diže iz aluvijalne ravni strmim odsekom, pa se postepeno dalje nastavlja prema najvišim delovima zapadnog oboda.

Neke kuće iz Perana se nalaze na samom dodiru ove dve rzličite morfološke celine. Perane je od Laba, koji teče istočno, udaljeno oko pola kilometra. U morfološkom smislu posmatrano, Perane je jedno od onih sela koja su formirana u najnižim delovima Malog Kosova.

Komunikacije.

Kroz ovo selo prolazi i glavni put, veza Malog Kosova sa Gornjim Labom. Ni jedno selo u ovoj kotlini nije tako koncentrisano pored puta, kao Perane.

U Peranu, kao skoro u svim selima po kotlini, žive Srbi i Albanci. Međutim, ipak između ovog sela i njemu sličnih na prvi pogled ima neke razlike. Ta razlika se sastoji u tome, što se za skoro sve stanovništvo ovog sela zna vreme kad su se doselili i mesto iz koga su se doselili. Perane je prema sličnom kriterijumu izdeljeno na mahale.

Mahale u selu i poreklo stanovništva.

Sejdijović mahala je predstavljena samo sa četiri albanske kuće. To su dve kuće:

-Sejdijovića i dve:

-Ajvazovića. Preci ovih stanovnika su doseljeni približno pre 150 godina, iz sela Lauše kod Srbice u Metohiji, a pripadali su fisu Gaši, koga i njihovi potomci priznaju za svoj.

Uković mahala je naseljena stanovnicima koji su se doselili iz istog kraja iz koga su se doselili i oni u susednoj mahali. I u njoj ima samo četiri kuće. Preci ovih kuća su se doselili iz okoline Srbice, iz sela Ljuboveca.

Ibrahimović mahala je naseljena istovremeno sa ostalim mahalama. I njeni stanovnici vode poreklo iz okoline Srbice. Naselili su se iz Ljuboveca, pripadaju fisu Gaši i ima ih samo dve kuće.

Ahmeti mahala se skoro ničim ne razlikuje od onih koje smo već pominjali. U njoj ima tri kuće. Stari su doseljeni iz Ljuboveca, a pripadaju fisu Gaši.

Lugović mahalaje nešto veća od ostalih, u njoj ima 7 kuća. Preci današnjih stanovnika su takođe iz Ljuboveca. Pripadaju fisu Gaši; tri kuće su:

-Rašiti, a četiri:

-Jusufi.

Emini mahalaje zastupljena samo sa dva kuće. Smatra se da su se u ovu mahalu doselili prvi stanovnici iz okoline Srbice. Kao i ostali stanovnici ovog sela, koje smo do sada pominjali, i ovi su iz fisa Gaši.

Fona mahala je takođe jedna od manjih. Stanovnici ove mahale vode poreklo od naseljenika koji su se doselili direktno iz Albanije. Ne pominje se mesto iz koga su se naselili, ali se čak misli da su došli još pre onih stanovnika iz okoline Srbice. Dok su žitelji svih mahala, koje smo do sada pominjali, pripadali fisu Gaši, ovoj mahali pripada fis Sač.

Strelji mahalaje zastupljena samo sa dve kuće. Preci njenih današnjih stanovnika su doseljeni pre više od 120 godina iz sela Majanca, koje se nalazi u dolini Kačandolske reke. Stanovnici ove mahale su iz fisa Krasnići.

Šaljoku mahala je naseljena stanovnicima iz Šalje. Po svoj prilici su se ovi ljudi preselili krajem prošlog veka, što nismo sasvim pouzdano utvrdili. Oni su doseljeni iz sela Bare, u blizini Bajgore. U ovoj mahali ima tri kuće. Njeni stanovnici su iz fisa Šalja.

Pljakoli mahala je naseljena muhadžirima, doseljenim iz sela Pljake. U ovoj mahali ima 8 kuća. Svi stanovnici su iz fisa Krasnići.

Rečica mahala je zastupljena sa svega dve kuče, čiji su se stanovnici posle 1951. preselili iz sela Rečice, u dolini istoimene reke, severno od Malog Kosova. I u ovoj mahali je zastupljen fis Saija.

Pored Albanaca, u Peranu ima i Srba. Većina ih se doselila posle Prvog svetskog rata, a ima i onih koji su došli 1914. godine. Među prvima su se doselili:

-Đorđevići. Oni su se iz sela Mačkovca preselili 1914. godine. a sada ih ima tri kuće. Iste godine su se doselili i:

-Sudimci. Njih ima dve kuće, a doselili su se iz sela Popova, kod Blaca. Svi ostali Srbi iz Perana doseljeni su kasnije. Tako su se:

-Bojovići doselili oko 1924. godine, iz Dobrog Dola. Oni su poreklom Crnogorci. Bojovići su poreklom iz Vasojevića. Poreklom su Crnogorci i:

-Pekovići, doseljeni oko 1927. godine. Oni su se direktno iz Crne Gore doselili u Perane.

-Bogdanovići su doseljeni iz sela Merovca. Njih ima tri kuće, a doseljeni su oko 1924. godine. Iz sela Baća su:

-Lekići. Ima ih tri kuće, a doseljeni su oko 1923. godine.

-Gašići su iz Lukova doseljeni oko 1928. godine. I njih ima tri kuće. Poslednji su se u Perane doselili:

-Nikolići. Oni su došli iz okoline Vlasine, 1934. godine.

Želimo još jednom da napomenemo da je u Malom Kosovu pojam mahala vrlo relativan. U nekim selima pod mahalom stanovništvo smatra deo sela, a u nekim samo one kuće koje vode poreklo iz istog kraja. Ako bismo dalje analizirali, došli bismo do zaključka da ima još detalja koji utiču na pojam mahala. Zato smo mi u svakom selu primali pod pojmom mahale ono što dotični stanovnici smatraju mahalom. Pretpostavljali smo da je to najispravniji put, zbog toga što nam je za mnoge zaključke, kao osnovni materijal, poslužio onaj koji smo na terenu prikupili.

IZVOR: Prema knjizi dr Kosovke Ristić „Malo Kosovo“, a prema podacima prikupljanim u sedmoj deceniji XX veka – izdanje u Prištini 1971. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.