Poreklo prezimena, selo Kačibeg (Podujevo)

12. april 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Kačibeg, opština Podujevo – Kosovski okrug. Prema knjizi dr Kosovke Ristić „Malo Kosovo“, a prema podacima prikupljanim u sedmoj deceniji XX veka – izdanje u Prištini 1971. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj  sela.

Kačibeg se nalazi južno od Dumoša. To je selo iz južnog dela Malog Kosova. Leži u vrlo kratkoj i slabo razvijenoj dolini jedne rečice koja tokom leta skoro uvek presuši. Ova rečica je leva pritoka reke Dubnice, koja je takođe leti siromašna vodom. Kako je rečica mala, ona nije stvorila širu rečnu dolinu, već je aluvijalna ravan rečice uzana, a dolinske strane prilično strme.

Više se kuća ovog sela nalazi na desnoj dolinskoj strani, jer je ona pogodnija za naseljavanje od leve. Na desnoj strani je bolje izražena i očuvana jedna terasa, pa je naselje, uglavnom, za tu terasu i vezano.

Poreklo stanovništva.

U Kačibegu žive Albanci i Srbi. Albanaca je mnogo više i to su sve muhadžiri. I Kačibeg se, kao i Dumoš, nalazi na jednom sporednom putu koji povezuje dolinu Batlave sa najjužnijim i najnižim delovima Malog Kosova. U odnosu na glavni put, koji kotlinom vodi od juga ka severu, i u odnosu na put koji povezuje preko doline Batlave Malo Kosovo i Jablanicu, Kačibeg ima periferni položaj.

Videli smo da u ovom selu nema Albanaca — starijih naseljenika, već su ovo selo osnovali muhadžiri. Stari su pričali da je u vreme naseljavanja muhadžira ceo atar ovog sela bio pod utrinom. Muhadžiri su prvo morali krčiti, a zatim razoravati zemlju, pa tek onda očekivati prinose sa nje. Nismo dovoljno obvešteni o tome kako u ovom selu stoji u pogledu mahalske podele. Poznato nam je da su ovde muhadžiri doseljeni iz sela: Spanca, Rastelice, Zebrova, Rače i Visoke.

U Kačibegu ima i nekoliko srpskih kuća.

-Terzići su doseljeni 1928. godine, iz sela Milentija pod Kopaonikom. Njih ima dve kuće.

Pored njih, u Kačibegu žive još:

-Savići i:

-Đorđevići (tri kuće).

IZVOR: Prema knjizi dr Kosovke Ristić „Malo Kosovo“, a prema podacima prikupljanim u sedmoj deceniji XX veka – izdanje u Prištini 1971. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.