Poreklo prezimena, selo Donji Sibovac (Podujevo)

11. april 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Donja Lapaštica, opština Podujevo – Kosovski okrug. Prema knjizi dr Kosovke Ristić „Malo Kosovo“ a prema podacima prikupljanim u sedmoj deceniji XX veka – izdanje u Prištini 1971. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj  sela.

Donji Sibovac pripada najmanjoj grupi sela u kotlini. Nalazi se na levoj obali reke Dubnice, odnosno istočno od ove reke, pored jednog sporednog puta kojim se, najkraćim rastojanjem, povezuje dolina Laba i Dubnice sa dolinom Batlave.

Donji Sibovac se nalazi u južnom delu kotline i to u najširem delu ravni. Više je primaknut istočnom kotlinskom obod, mada se neke kuće iz ovog sela nalaze i zapadno od reke, tj. na desnoj obali Dubnice.

U odnosu na Lab i glavni kotlinski put, Donji Sibovac ima donekle periferni položaj, jer ipak ne leži u najprometnijem delu kotline.

Postanak sela.

Donji Sibovac je malo, ali ipak jedno od starijih sela u kotlini. Njegovi stanovnici tvrde da ima znatno manje kuća od onoga broja koji se popisima dobija. U ovom selu nam davaoci podataka nisu pominjali mahale, već samo rodove i fisove. U njemu ima najviše Albanaca i samo nekoliko srpskih kuća. Od Albanaca dominiraju oni što su se doselili pre muhadžira. Onih koji vode poreklo od tih prvih albanskih doseljenika — ima oko 18 kuća.

Poreklo stanovništva.

Nije ostala u sećanju nikakva legenda o vremenu naseljavanja njihovih predaka u Malo Kosovo, samo se zna to da su se doselili iz Drenice, pa se čak i selo Dobroševac (iz tog kraja), pominje kao mesto stanovanja pre doseljavanja i ovu kotlinu. Svi potomci tih prvih albanskih doseljenika pripadaju fisu Beriše.

Pored ovih starijih albanskih naseljenika, ima i muhadžira. To su dve kuće:

-Grgura, doseljenih u ovo selo tek 1925. godine. Oni su, kada i svi muhadžiri, došli u Malo Kosovo, ali se nisu odmah naselili ovde, već su prvo živeli u Gornjem Sibovcu. Stanovnici ove dve kuće pripadaju fisu Gaši.

-Hodžovići su, takođe, u Sibovac došli kasnije. Živeli su prvo u Donjoj Penduhi, pa su se tek oko 1928. godine preselili u Sibovac. Njih ima tri kuće, a pri ada ju fisu Gaši. Oni su muhadžiri i u Malo Kosovo su se doselili iz ušnjaka (kod Prepolca).

U Donjem Sibovcu ima i nekoliko srpskih kuća. To su dve kuće:

-Stevovića, dve kuće:

-Stevića i:

-Milenkovići, svi doseljeni oko 1920. godine.

IZVOR: Prema knjizi dr Kosovke Ristić „Malo Kosovo“, a prema podacima prikupljanim u sedmoj deceniji XX veka – izdanje u Prištini 1971. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.