Порекло презимена, село Поклек (Глоговац)

30. новембар 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Поклек, општина Глоговац – Косовски округ. Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – а на основу истраживања обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај, тип села, воде и остали подаци о селу.

Поклек се налази на брежуљкастом тлу дреничке површи, у непосредној близини реке Дренице. Поклек припада џематском типу дреничких села, чије су махале нешто удаљене једне од друге. Поклек има заједничку мерају и шуму, те заједничко врело киселе воде, одакле се снабдевају водом за пиће. Домаћу стоку напајају на истом врелу киселе воде, те и на реци Дреници, где перу и рубље.

Родовска гумна се налазе у окућницама.

Покрај села се налазе два сеоска гробља.

Године 1914. Поклек је имао 379 становника.

Према статистичким подацима из 1921. године у Поклеку је било 175 становника, са 20 домова.

Порекло становништва.

Према проучавањима насеља и порекла становништва у 1937. години у Поклеку су обитавали следећи родови:

А р б а н а с и:

-Мућол, фис Мзез, 3 куће. То је најстарији род у Поклеку, а пореклом је од Срба сточара из ђаковачког хаса. Они су са својим стадима долазили на испашу стоке у Поклек у XVII веку и настанили се као сталноседеоци. У Поклеку су прешли из православља у ислам, а потом су се временом и поарбанасили.

-Кљун, фис Мзез, 3 куће. Пореклом су из Арбаније, одакле су се доселили крајем XVIII века.

-Браимовић, фис Бериш, 5 кућа. Овај род чине једно братство са родом Асановић, а пореклом су из Лаба, одакле су досељене 2 куће крајем XVIII века. Старином су из Арбаније.

-Асановић, фис Мзез, 3 куће. Као што је поменуто, пореклом су из предела Лаба одакле су досељени крајем XVIII века, старином су из Арбаније.

-Горан, фис Шаљ, 3 куће. пореклом су из предела Горе – Призрен, одакле су досељени преко Подриме почетком XIX века. То су поарбанашени Срби.

-Буцол, фис Бериш, 6 кућа. Прштадају братству Тропај, а пореклом су из Метохије, одакле је досељен њихов предак Љошај, као католик, па су у Поклеку примили ислам почетком XVIII века. Старином су из Малесије – Арбанија. Презиме су добили по термину „буцак“, дрвени жбан за воду, који су донели са собом када су се доселили у Поклек.

-Плужина, фис Хот, 1 кућа. Пореклом су из Плужине — Дреница, одаклесу 1917. године, одсељени скитајући се по дреничким селима, где је старешина фамилије радио као сеоски пољак. У Поклек је овај род досељен 1932. године. Старином су из Арбаније.

-Црводик, фис Соп, 1 кућа, мухаџири. Досељени су у Поклек 1904. године из Красмировца, а пореклом су из предела Јабланице на југу Србије, одакле су досељени у Дреницу 1879. године. Од овога рода су се 2 куће одселиле 1912. године, у Приштину, а 2 куће у Скопље.

С р б и (колонисти):

-Крстић, 1 кућа, славе Св. Јована Златоустог. Пореклом су из Медвеђе, Горња Јабланица, где су се настанили из Метохије, а старином су Томовићи из Црне Горе.

Према изнетоме, у Поклеку су обитавали 1937. године следећи родови: арбанашких родова 7, са 22 куће. Од тога: 2 рода, са 6 кућа српскога су порекла, а прешли су из православља у ислам, па се временом поарбанасили. Срба колониста има 1 род, са 1 кућом.

Према попису становништва из 1948. године. Поклек је имао 330 становника, од тога 170 мушких и 160 женских, са 49 кућа.

ИЗВОР: Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – а на основу истраживања обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.