Poreklo prezimena, selo Poljance (Srbica)

24. novembar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Poljance (po knjizi Novo i Staro* Poljance), opština Srbica – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Tatomira Vukanovića „Drenica“ – prema istraživanjima obavljenih od 1934. do 1937. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Postanak, tip sela, vode i ostali podaci o selu.

Novo Poljance je kolonističko naselje nastalo iza Prvog svetskog rata, a pripada gomilastom tipu naselja. Kolonističke kuće imaju u svojim okućnicama bunare sa pijaćom vodom, koja služi za sve kućevne potrebe, te i za napajanje domaće stoke. Seoska slava je Sv. Ilija. Seosko groblje je do samog naselja.

Poreklo stanovništva.

U 1935. godini u Novom Poljancu su obitavali obi rodovi:

Srbi i Crnogorci (kolonisti):

-Saveljić, 1 kuća, slave Sv. Petku, prislužuju Mrklu Petku. Poreklom su iz Bjelopavlića, iz sela Martinića – Danilovgrad. Doselili su se u Novo Poljance 1921. godine.

-Nikčević, 1 kuća, slave Sv. Jovana „Pješivačkog“, a prislužuju Sv. Jovana Krstitelja. Poreklom su iz Pješevaca – Crna Gora, iz sela Stublice. Doselili su se 1924. godine.

-Lajović, 7 kuća, slave Petkovdan, prislužuju Mrklu Petku. Poreklom su Bjelopavlići, iz Martinića, doselile su se 2 kuće 1921. godine.

-Čolaković, 2 kuće, slave Sv. Nikolu, a prislužuju Malu Gospojinu. Doselili su se iz Štedima – Nikšić 1922. godine, starinom su Kuči.

-Barović, 2 kuće, slave Sv. Jovana Krstitelja, prislužuju Veliku Gospojinu. Poreklom su iz Štedima – Cuce, a doselila se jedna kuća 1923. godine.

-Striković, 1 kuća, slave Sv. Jovana, prislužuju Sv. Jovana Krstitelja. Poreklom su iz Pješivaca, sela Stubice, odakle su se doselili 1923. godine.

-Drekalović, 3 kuće, slave Sv. Jovana, prislužuju Sv. Jovana Krstitelja. Poreklom su iz sela Stubice, odakle se 1923. godine doselila jedna kuća.

-Mijić, 1 kuća, slave Sv. Nikolu, poreklom su iz Ljusine — Mrkonjić Grad, odakle su doseljeni 1921. godine.

-Mitrović, 1 kuća, slave Sv. Arhanđela Mihaila, prislužuju Veliku Gospojinu. Ovaj je rod naseljen iz Obilića – Gornja Jablanica, starinom su iz Morače.

-Vujadinović, 2 kuće, slave Sv. Jovana Krstitelja, a prislužuju Sv. Nikolu Letnjeg. Poreklom su iz plemena Cuca u Crnoj Gori, iz Bubrežka, odakle je jedna kuća doseljena 1922. godine.

-Tumić, 1 kuća, slave Sv. Arhanđela Mihaila. Ovaj je rod naseljen 1925. godine iz Otoka, srez Krupa u Bosni.

-Perović, 2 kuće, slave Sv. Arhanđela Mihaila, a prislužuju Sv. Iliju. Poreklom su Čevljani, a 1922. godine su se doselili iz sela Klačine – Crna Gora.

-Dragojević, 5 kuća, slave Sv. Petku, a prislužuju Mrklu Petku. Poreklom su iz Martinića – Bjelopavlići, a doselili su se 1921. godine.

-Delibašić, 3 kuće, slave Sv. Nikolu, a prislužuju Sv. Tomu. Doselili su se 1922. godine iz Riđana – Nikšić, starinom su Kuči.

-Vulanović, 1 kuća, slave Sv. Jovana, a prislužuju Sv. Jovana Krstitelja. Poreklom su iz sela Zagorka – Pješivci u Crnoj Gori, odakle su se doselili 1922. godine.

-Vukotić, 4 kuće, slave Sv. Arhanđela Mihaila, a prislužuju Sv. Iliju. Doseljeni su 1922. godine, iz Štedima – Nikšić, poreklom su Čevljani.

-Adrijašević, 3 kuće, slave Đurđevdan, a prislužuju Sv. Nikolu. Doseljeni su 1925. godine iz Štedima – Nikšić, starinom su Grahovljani.

-Jokić, 1 kuća, slave Sv. Luku. Doseljeni su 1922. godine, iz Nikšićke župe.

-Bujačić, 3 kuće, slave Sv. Nikolu, a prislužuju Petrovdan. Poreklom su iz Štedima – Nikšić, odakle su doseljeni 1922. godine, starinom su Kuči.

-Vučurović, 2 kuće, slave Petkovdan. Doseljeni su 1925. godine iz Ledenica Boka Kotorska, starinom su Krivošija.

-Roganović, 1 kuća, slave Sv. Nikolu, a preslužuju Malu Gospojinu. Doselili su se 1924. godine. iz Kobiljeg Dola – Cuce y Crnoj Gori.

-Bigović, 1 kuća, slave Sv. Nikolu, prislužuju Malu Gospojinu. Doseljeni su 1927. godine, iz Kobiljeg Dola – Cuce.

-Lalatović, 1 kuća, slave Malu Gospojinu, prislužuju Sv. Iliju. Doseljeni su 1924. godine iz Ozrinića.

Prema iznetome u 1935. godini u Novom Poljancu je obitavalo srpskih i crnogorskih rodova 23, sa 49 kuća.

Prema popisu stanovništva iz 1948. godine, Novo Poljance je imalo 172 stanovnika, od toga 97 muških i 75 ženskih, sa 35 domova.

IZVOR: Prema knjizi Tatomira Vukanovića „Drenica“ – prema istraživanjima obavljenih od 1934. do 1937. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan

*Naselje Staro Poljance nije obrađeno u ovoj knjizi te iz tih razloga taj tekst nije dostavljen

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.