Порекло презимена, село Пољанце (Србица)

24. новембар 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Пољанце (по књизи Ново и Старо* Пољанце), општина Србица – Косовскомитровачки округ. Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – према истраживањима обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Постанак, тип села, воде и остали подаци о селу.

Ново Пољанце је колонистичко насеље настало иза Првог светског рата, а припада гомиластом типу насеља. Колонистичке куће имају у својим окућницама бунаре са пијаћом водом, која служи за све кућевне потребе, те и за напајање домаће стоке. Сеоска слава је Св. Илија. Сеоско гробље је до самог насеља.

Порекло становништва.

У 1935. години у Новом Пољанцу су обитавали оби родови:

Срби и Црногорци (колонисти):

-Савељић, 1 кућа, славе Св. Петку, прислужују Мрклу Петку. Пореклом су из Бјелопавлића, из села Мартинића – Даниловград. Доселили су се у Ново Пољанце 1921. године.

-Никчевић, 1 кућа, славе Св. Јована „Пјешивачког“, а прислужују Св. Јована Крститеља. Пореклом су из Пјешеваца – Црна Гора, из села Стублице. Доселили су се 1924. године.

-Лајовић, 7 кућа, славе Петковдан, прислужују Мрклу Петку. Пореклом су Бјелопавлићи, из Мартинића, доселиле су се 2 куће 1921. године.

-Чолаковић, 2 куће, славе Св. Николу, а прислужују Малу Госпојину. Доселили су се из Штедима – Никшић 1922. године, старином су Кучи.

-Баровић, 2 куће, славе Св. Јована Крститеља, прислужују Велику Госпојину. Пореклом су из Штедима – Цуце, а доселила се једна кућа 1923. године.

-Стриковић, 1 кућа, славе Св. Јована, прислужују Св. Јована Крститеља. Пореклом су из Пјешиваца, села Стубице, одакле су се доселили 1923. године.

-Дрекаловић, 3 куће, славе Св. Јована, прислужују Св. Јована Крститеља. Пореклом су из села Стубице, одакле се 1923. године доселила једна кућа.

-Мијић, 1 кућа, славе Св. Николу, пореклом су из Љусине — Мркоњић Град, одакле су досељени 1921. године.

-Митровић, 1 кућа, славе Св. Арханђела Михаила, прислужују Велику Госпојину. Овај је род насељен из Обилића – Горња Јабланица, старином су из Мораче.

-Вујадиновић, 2 куће, славе Св. Јована Крститеља, а прислужују Св. Николу Летњег. Пореклом су из племена Цуца у Црној Гори, из Бубрежка, одакле je једна кућа досељена 1922. године.

-Тумић, 1 кућа, славе Св. Арханђела Михаила. Овај је род насељен 1925. године из Отока, срез Крупа у Босни.

-Перовић, 2 куће, славе Св. Арханђела Михаила, а прислужују Св. Илију. Пореклом су Чевљани, а 1922. године су се доселили из села Клачине – Црна Гора.

-Драгојевић, 5 кућа, славе Св. Петку, а прислужују Мрклу Петку. Пореклом су из Мартинића – Бјелопавлићи, а доселили су се 1921. године.

-Делибашић, 3 куће, славе Св. Николу, а прислужују Св. Тому. Доселили су се 1922. године из Риђана – Никшић, старином су Кучи.

-Вулановић, 1 кућа, славе Св. Јована, а прислужују Св. Јована Крститеља. Пореклом су из села Загорка – Пјешивци у Црној Гори, одакле су се доселили 1922. године.

-Вукотић, 4 куће, славе Св. Арханђела Михаила, а прислужују Св. Илију. Досељени су 1922. године, из Штедима – Никшић, пореклом су Чевљани.

-Адријашевић, 3 куће, славе Ђурђевдан, а прислужују Св. Николу. Досељени су 1925. године из Штедима – Никшић, старином су Граховљани.

-Јокић, 1 кућа, славе Св. Луку. Досељени су 1922. године, из Никшићке жупе.

-Бујачић, 3 куће, славе Св. Николу, а прислужују Петровдан. Пореклом су из Штедима – Никшић, одакле су досељени 1922. године, старином су Кучи.

-Вучуровић, 2 куће, славе Петковдан. Досељени су 1925. године из Леденица Бока Которска, старином су Кривошија.

-Рогановић, 1 кућа, славе Св. Николу, а преслужују Малу Госпојину. Доселили су се 1924. године. из Кобиљег Дола – Цуце y Црној Гори.

-Биговић, 1 кућа, славе Св. Николу, прислужују Малу Госпојину. Досељени су 1927. године, из Кобиљег Дола – Цуце.

-Лалатовић, 1 кућа, славе Малу Госпојину, прислужују Св. Илију. Досељени су 1924. године из Озринића.

Према изнетоме у 1935. години у Новом Пољанцу је обитавало српских и црногорских родова 23, са 49 кућа.

Према попису становништва из 1948. године, Ново Пољанце је имало 172 становника, од тога 97 мушких и 75 женских, са 35 домова.

ИЗВОР: Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – према истраживањима обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан

*Насеље Старо Пољанце није обрађено у овој књизи те из тих разлога тај текст није достављен

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.