Poreklo prezimena, selo Kožica (Srbica)

2. novembar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Kožica, opština Srbica – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Tatomira Vukanovića „Drenica“ – prema istraživanjima obavljenih od 1934. do 1937. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i tip sela.

Kožica se nalazi y podnožju planine Čičevice, a pripada džematskom tipu sela, predela Drenice, sa gomilastim mahalama. Deli se na tri mahale: Gornja, Srednja i Donja mahala.

Vode iostali podaci o selu.

Seoske kuće imaju u okućnicama bunare sa pijaćom vodom, a domaću stoku napajaju na potoku Dobra voda, gde seoska domaćinstva obavljaju i pranje rublja.

Do sela se nalaze dva seoska groblja.

U katastarskom popisu oblasti Brankovića iz 1455. godine, navodi se selo Koždarica, sa 5 kuća. Godine 1477. beleži se kao Kozadarica, nenaseljeno je, a 1487. godine isto kao nenaseljeno, čiju su zemlju obrađivali seljaci iz susednih sela.

Svakako to je današnje selo Kožica.

Prema statističkim podacima iz 1914. godine, Kožica je imala 171 stanovnika.

Prema popisu stanovništva iz 1921. godine, Kožica je imala 128 stanovnika, sa 12 domova.

Poreklo stanovništva.

Prema mojim proučavanjima naselja i porekla stanovništva iz 1936. godine u Kožici je bilo sledeće stanje stanovništva:

Arbanasi:

-Omanović, fis Beriš, 4 kuće.

-Alilović, fis Beriš, 10 kuća.

-Musić, fis Beriš, 5 kuća. Ova tri roda pripadaju jednom zajedničkom bratstvu – ronđi. Prema rodovskoj tradiciji, doseljene su 3 kuće krajem XVIII veka, iz Severne Arbanije.

C i g a n i (Mađupi):

-Bislimović, fis Mzez, 2 kuće. Vode poreklo od Radanovaca iz Slovinja na Kosovu, pripadali su bratstvu Filipović, a sada u preinačeno ime bratstva Filj. U Kožicu su se doselili 1860. godine, a iz pravoslavlja su prešli u islam 1845. godine.

Prema iznetome u Kožici je 1936. obitovalo ovo stanovništvo: arbanaška roda 3, sa 19 kuća i Ciganski rod – Mađupi, 1 sa 2 kuće, starinom Radanovci.

Prema popisu stanovništva iz 1948. godine, u Kožici je bilo 186 stanovnika, od toga 80 muških i 96 ženskih, sa 23 kuće.

IZVOR: Prema knjizi Tatomira Vukanovića „Drenica“ – prema istraživanjima obavljenih od 1934. do 1937. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.