Poreklo prezimena, selo Vučak (Glogovac)

12. oktobar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Vučak, opština Glogovac – Kosovski okrug. Prema knjizi Tatomira Vukanovića „Drenica“ – prema istraživanjima obavljenih od 1934. do 1937. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan

Položaj i tip sela.

Vučak pripada visinskom džematskom tipu, dreničkog sela sa raštrkanim džamatima. Vučak se nalazi u podnožju Kosmače. Rodovska gumna se nalaze u okućnicama, ili do ovih.

Vode.

Seljani se snabdevaju vodom za piće sa česama i izvora, sa kojima selo obiluje, a koja su zajednička seoska svojina. Osim toga, na tim česmama i izvorima peru rublje i napajaju domaću stoku.

Ostali podaci o selu.

Pokraj sela Vučaka nalaze se 2 seoska groblja, dok mahala Kajtazović, ima svoje posebno groblje u selu Negrovcu u Podrimi, zbog blizine ovog naselja, kao i zbog rodbinskih veza sa dotičnim selom. Ovo je interesantan primer u Drenici, da seljani jednoga sela imaju groblje u drugom naselju, a pogotovu naselja koje pripada drugoj etničkoj i geografskoj oblasti.

Vučak ima kolektivnu seosku šumu i utrinu.

Istorijat sela.

Prema katastarskom popisu oblasti Brankovića iz 1455. godine, navodi se selo Vurtak, sa 30 kuća. Svakako, to je današnje dreničko selo Vučak. U to doba, pominju se u navedenom katastarskom popisu sledeći zemljoradnički proizvodi i zanimanja. Pšenica je proizvođena i prinos je iznosio 800 lukana, sa dažbinama od 100 lukana; ječam, 306 i drugo, prinos je iznosio 704 lukana, a dažbine na to 88 lukana; prinos od vrtova, računao se 100 akči, a ušur na to iznosio je 20 akči; prihod od vinograda iznosio je 1000 čabrova, a ušur na to 100 čabrova; na kraju resum na svinje iznosio je 320 akči prihoda, i 40 akči resuma, a selo je imalo 640 komada svinja.

Zanimanje stanovništva.

Stanovništvo sela Vučaka, od starine se zanima zemljoradnjom i stočarstvom, a uz to je između dva svetska rata, imalo i znatne ekonomske koristi od prodaje drveta za građu i ogrevnog drveta, koje je izvozilo na tržište u Lipljan i Prištinu.

Prema statističkim podacima iz 1914. godine, Vučak je imao 126 stanovnika.

Prema statističkim podacima iz 1921. godine, broj stanovnika je iznosio 105 žitelja, sa 15 domova.

U vreme proučavanja naselja i porekla stanovništva u 1936. godini, u Vučaku je bilo sledeće stanje:

-Kajtazović, fis Krasnić, 6 kuća. Poreklom je ovo kotilo iz Albanije, iz katoličke vere prešli su na islam pre 130 godina. U Drenicu su se doselili na kupljenu zemlju. Njihova ronđa je Ibraović. Od kabile Kajtazovića jedna kuća je odseljena 1911. godine za Malu Aziju, kao domazeti.

-Baljović, fis Šalj, 4 kuće. Pripadaju rodu Lavrak. Kao Albanci katolici, prešli su na islam 1831. godine, kada su doseljeni u Drenicu iz Boljetina kraj Kosovske Mitrovice.

-Azirović, fis Šalj, 7 kuća. Pripadaju ronđi Ali Šalja, poreklom su iz Prokuplja, odakle je koncem XVII veka, doseljena jedna kuća, starinom su iz Albanije. Od ovog roda jedna kuća je odseljena u Albaniju 1930. godine.

-Nrecak, fis Gaš, 1 kuća. Poreklom su iz Golubovca u Podrimi, odakle je ovaj rod doseljen 1916. godine. Starinom su iz Albanije.

Prema navedenim podacima iz 1936. godine u Vučaku je bilo ovako demografsko stanje:

A r b a n a s i:

Rodova: 4, sa 18 kuća.

Prema popisu stanovništva iz 15. marta 1948. godine, Vučak je imao ukupno 152 žitelja, od toga 79 muških i 73 ženskih, sa 24 kuće.

IZVOR: Prema knjizi Tatomira Vukanovića „Drenica“ – prema istraživanjima obavljenih od 1934. do 1937. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.