Poreklo prezimena, selo Gornja Fuštica (Glogovac)

12. oktobar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Gornja Fuštica, opština Glogovac – Kosovski okrug. Prema knjizi Tatomira Vukanovića „Drenica“ – prema istraživanjima obavljenih od 1934. do 1937. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj, ime i tip sela.

Gopnja Fuštica. – Fushtica e Epérme, je selo razbijenog džematskog tipa. Deli se na dve mahale: Dajić i Otit. Zasnovano je na brežuljkastom zemljištu, koje se zove Kodra. Prema narodnom tumačenju, ime selu dolazi od arbanaške reči fushé, što znači polje.

Vode.

Meštani se snabdevaju vodom ispod Goleša, u neposrednoj blizini seoskih kuća, i to pomoću dovodnih čunkova, iz vrela na livadi koja se zove Radeshevc. Kako je to snažno vrelo , sa njega se služe vodom za piće, pranje rublja, pojenje domaće stoke i navodnjavanje zemljišta. Ranije su odlazili na vodu u Radaševc, pa su tek u skorašnje vreme doveli vodu u naselje pomoću oluka.

Selo ima svoju utrinu, koja se nalazi na Golešu. Ima i nekoliko bunara u oborima seoskih kuća.

Zemlje i šume.

Nazivi mesta gde se nalaze njive i livade su sledeći: Vapja, Kazibrod, Kodra, Zabe], Jasharit, Zabel Mirena.

Ostali podaci o selu.

Prema statističkim podacima iz 1914. godine, Gornja Fuštica je imala 161 stanovnika.

Prema popisu stanovništva iz 1921. godine, Gornja Fuštica ima 118 stanovnika sa 21 domaćinstvom.

Poreklo stanovništva.

U vreme proučavanja naselja i porekla stanovništva u 1937. godini, Gornja Fuštica je imala sledeće stanje:

A r b a n a s i:

-Dajć, fis Hot, 8 kuće, prema rodovskoj tradiciji ovaj rod vodi poreklo iz Albanije. Ovde su se doselili pre 200 godina iz Hasa.

-Blaca, fis Zog, 2 kuće, doselili su se iz sela Blaca – Podrima, pre 120 godina, kojom prilikom je doseljena jedna kuća.

-Brbat, fis Hot, 8 kuće. Doseljeni su pre 100 godina iz Arbanije. Od ovoga se roda odselila jedna kuća pre 80 godina u dreničko selo Donju Fušticu.

U1937. godini u Gornjoj Fuštici bilo je arbanaških rodova 3, sa 18 kuća.

Prema popisu stanovništva 1948. godine, Gornja Fuštica ima 223 stanovnika, od toga 119 muških i 104 ženskih, sa 27 kuća.

IZVOR: Prema knjizi Tatomira Vukanovića „Drenica“ – prema istraživanjima obavljenih od 1934. do 1937. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.