Порекло презимена, село Бериша (Глоговац)

29. септембра 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Бериша (по књизи Бериш), општина Глоговац – Косовски  округ. Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – према истраживањима обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Тип села и воде.

Насеље Бериш је разређеног типа, а налази се на истоименом брду Бериш. Уз насеље се налази сеоско гробље, а у селу је и заједничка сеоска чесма пијаће воде. Неке куће имају бунаре у својим оборима, чијом се водом служе за кућне потребе. Појила за стоку налазе се на сеоској чесми, где се обавља и прање рубља. У окућницама се налазе и баште. Сеоско заједничко земљиште налази се на брду Поланик. Ту постоје и зидане старовремске грађевине, зване Полата.

Земље и шуме.

Њиве, ливаде и други ономастички називи имају следећа имена: Patalog, Klisyra, Kishna Reka, Aishte, Bungaja, Ara té kronit, Kroni kurvesh, Padishte, Kronipadishte, Zahellpadishte, Ara и? Iluburit, Ara и? bllisit, Lugu i amshé’s, kroni erapues, Bregi oil.

Постанак села.

У 1914. години Бериш је као несамостално насеље заселак, припадао селу Кишна Река. У 1921. гопини наводи се исто као несамостално насеље заселак, са 68 становника и 6 домова.

Порекло становништва.

Према проучавањима у народу из 1935. године у селу Беришу су обитавали следећи родови:

-Бериш (фис), 12 кућа, а припадају братству Ђока. Пореклом су из Албаније из Алшића. Ислам су пршиили пре 200 година. Као Албанци католици су дошли из Алшића у Тропај, одакле су прешли y околину Ђаковице, а затим прелазе у село Трпезу – Метохија. Из села Трпезе су пресељени у Кишну Реку – Дреница, док су нав ислам прешли у време живљења у околини Ђаковице. Како је село Кишна Река у то време имала своје појатиште за зимску испашу стоке на земљишту где се сада налази село Бериш, то ови купе то појатиште од Кишноречана и настане се тамо, па се тако и њихово насеље прозове по њима Бериш. Пре 70 година две куће овога братства одселиле су се у Кишну Реку. Временом су се те куће намножиле тако да су 1915. године две куће одсељене у Приштину, а 5 кућа је остало у Кишној Реци. Ове куће су у Кишној Реци образовале братство Марк, образовано у посебну братственичку организацију по Марку, брату Ђокином.

На крају, од котила Алшић из Бориша одселила се једна кућа пре 85 година у село Васиљево – Дреница.

Док је братство Марк обитовало у заједници са братством Ђок у селу Трпезама, из братства Марк се одселила једна кућа у Приштину, пре неких 180 година. У Приштини је то род Алшића, познат и под именом Биљигбашићи.

У време проучавања насеља и порекла становништва у 1935. години, у селу Бериш је обитовао један арбанашки род, са 12 кућа.

На крају, према попису становништва од 15 марта 1948. године, Бериш је имао укупно 102 становника, од тога 54 мушких и 48 женских, са 14 домаћинства.

ИЗВОР: Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – према истраживањима обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.