Порекло презимена, село Вртомица (Качаник)

21. септембра 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Вртомица, општина Качаник – Косовски округ. Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Качаничка Клисура“, (подаци прикупљени 1940. и 1948. године). Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село лежи на уском језерском поду са леве стране Лепенца. Куће су груписане испод одсека и пружају се линијасто.

Воде.

Вода за пиће добија се из пет бунара, једне чесме (Стан) и једног извора (Крони Маал).

Земље и шуме.

Називи потеса су: Ограда, Ђуришта (Камењар). Кодра Стан, Киша (Црква), Ашан, Прој Аџами, Прој Нећавцас.

Тип села.

Вртомица је, изузев једне куће подигнуте око 500 м на југоисточној страни, у основи збијено. Дели се на три мање групе, које носе родовске називе. Неке су куће сада празне, јер се становништво из њих иселило. Село има свега 9 домова.

Прошлост и име села.

Вртомица је старија од досељавања овдашњих муслимана. То се види по имену села, за које данашњи муслимани кажу да су га њихови преци наследили од ранијег становништва, затим по остацима цркве и народној традицији. Општа је традиција да су пре данашњих досељених муслимана у Вртомици живели стари јужнословенски православни родови. По њима, казује се, селу је дато име Вртомица, јер су се они, због неког „кијамета“, једном нсељавали па опет вратили. Није познато колико је раније православних родова било и где су се иселили.

Порекло становништва.

Родови су:

-Реџеп (6 к), од фиса Краснић. Ово је најстарији муслимански род, који се доселио пре 120 година. У Вртомицу дошао је прадед Реџеп (Бајрам, жив, 45 година, имао је оца Арифа, деду Бајрама и прадеду Реџепа, оснивача рода), који се доселио преко косовског села Бичевца. У Бичевцу Реџеп имао брата са којим је дошао из Северне Арбаније.

-Незир (1 к), од фиса Краснић. Доселио се иза рода Реџеп; старина као и код њих.

-Цена (2 к), од фиса Краснић. Дошли у исто доба из истог места као и род Незир.

У другој половини 19 века у Вртомици је неко време живео род:

-Дошљак. Припадали су фнсу Климент, и овде су били досељени преко Блаца.

Исељени: за последњих 20 година из села се иселиле 7 муслиманских породица (од рода Незир 4 y Турску, од рода Цена две и од рода Реџеп једна у Скопље).

Привредне прилике.

-Вртомнца има мали сеоски атар. Године 1947. земљиште је било овако подељено: под ораницом око 10 ха, под ливадама око 1 ха, под пашњацима 10 ха и под шумом 17 ха.

Извесну корист становници имају и од стоке. Године 1948. Село је имало: говеда 22, оваца 31 и коза 43.

ИЗВОР: Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Качаничка Клисура“, (подаци прикупљени 1940. и 1948. године). Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.