Порекло презимена, село Кривеник (Качаник)

21. септембра 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Кривеник (по књизи Крвеник), општина Качаник – Косовски округ. Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Качаничка Клисура“, (подаци прикупљени 1940. и 1948. године). Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село се налази у изворишној челенци Крвенске Реке, десне притоке Лепенца. Челенка је окренута према истоку и стога су куће заклоњене од западног ветра.

Воде.

Становници добијају воду са извора и неколико бунара.

Земље и шуме.

Њиве и шуме слабо су заступљене. Пашњака има у већој мери и налазе се на местима где је раније искрчена шума. Поједини делови атара зову се: Бизнак, Осој, Љак, Љуђе, Забел.

Тип села.

Крвеник је у основи село збијеног типа. Изузетак чине две куће, које су од скора подигнуте на северозападној страни села на даљини од око 600 м. Остале куће су груписане у четири махале. Махале су: Чајан, Кере, Штразњан и Лец. Имена махала су по родовима. У свакој махали станују становници једног рода. Крвеник има укупно 48 домова (1940 г.).

Прошлост и старина.

Садашње становништво је досељено, те се из традиције не може сазнати када је село основано. У оближњим насељима верује се да је Крвеник старо село, основано када и Горанце. Прича се још да је првобитни Крвеник, насељен јужнословенским православним становништвом, био за око 1.500

м ниже односно североисточније од данашњег положаја, на месту сада званом Старо Сел. Ово је место са леве стране Крвенске Реке, на заравни на којој се познају остаци од зидова. У непосредној близини је место Киша где се налазе трагови од порушене цркве.

Неки данашњи становници казују да je првобитно село и становништво уништено у време када је овде ратовала аустриска војска (1689—1690).

Не зна се да ли су данашњи досељени муслимани, пореклом из Арбаније, затекли село Крвеник на данашњем положају или не. По садашњем становништву село је старо око 160 година. Од тада је насеље расло прираштајем и новијим досељавањем. Око 1900. године Крвеник је имао 32 муслиманска дома.

Име села.

Садашњи сеоски становници зову село на арбанашком језику Кривеник. За постанак имена села у народу постоје три тумачења. По једном име је дошло од „кр“ (крш) на коме је село основано. По другом име се доводи од крвопролића која су се раније овде дешавала. Треће тумачење је мање раширено и по њему име села потиче по становништву које је на суду „криво“ говорило.

Порекло становнишва.

У селу сада живе досељени муслимани арбанашког говора. Родови су:

-Чајан (16 к), од фиса Бериш. Име добили по месту старине у Северној Арбанији. Овде дошли крајем 18 века.

-Лец (6 к), доселили се иза рода Чајан. Фис и старина као и код њих.

-Кере (21 к), од фиса Тсач у Северној Арбанији. Од њих су три породице исељене у Скопље.

-Штрезњан (5 к), од фиса Круја Зи. Доселили се преци из петог појаса. Знају место старине у Северној Арбанији.

Привредне прилике.

Године 1947. село Крвеник имало је око 124 ха под ораницом, око 4 ха под ливадама и око 75 ха под пашњацима. Тада су поједине земљорадничке културе биле овако распоређене: пшеница око 35, јечам око 22, раж око 12, овас око 4 и кукуруз око 50 ха.

Другу привредну грану чини сточарство. 1948 r. укупно је у селу било: говеди 112, оваца 248 и коза 191.

Поједини мушкарци из Крвеника раде у фабрици цемента у Ђенерал-Јанковићу или као рударски радници у Радуши.

ИЗВОР: Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Качаничка Клисура“, (подаци прикупљени 1940. и 1948. године). Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.