Порекло презимена, село Негобратина (Бијело Поље)

22. август 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Негобратина, општина Бијело Поље – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.     

Положај села и воде.

Село је у пространој ували облика слепе долине. У њој су оголићене вододрживе дијабазрожњачке стене, па овде–онде избијају извори, од којих су најважнији: Студенац близу Клисуре и Врсло код Тавника. Вода овога потока понире у непосредној близини.

Земље и шуме.

Цела увала је под ливадама и њивама, док пространа кречњачка површ служи само испаши. Важнији потеси су: Старо Село, Размиловац, Преструга, Брдо, Стублине, Заједнице, Дуварине, Раван, Долина, Бедосавице, Дубови, Гувништа, Карачина, Чедин крш.

Историјат и старине у селу.

Негобратина је старо насеље. Она је због повољних природних услова била у прошлости насељенија него данас. Предање говори како је у Селишу било 70 кућа, што се види и по многобројним кућиштима. Остаци тога становништва су два стара гробља. Пространо „Латинско гробље” са монолитним плочама по гробовима и темељима капеле, остатак је српског становнишггва које се одавде иселило у доба Карађорђева устанка. У гробљу је био огроман јавор, чије стабло нису могла обухватити ни три човека. Нико у њега није дирао док није сам пао од старости.

Порекло становништва.

Данашње становништво Негобратине је пореклом из Бихора. Предак:

-Меховића (12 к.) дошао је из Краденпка, где су се крвили са Хоџићима. У крвној освети погинуло је по 17 људи и са једне и са друге сгране. Меховићи су даљном старином из Куча. Пре преласка на ислам, у Бихору, славили су Никољдан. Овде су насељени као чифчије на земљи неког Длакића из Бијелог Поља. Са Меховићима су род Фетићи у Краденику, Пепељци у Годијеву и Смајиловићи у Дугој Пољани (Пештер).

-Бегановићи (6 к.), предак досељен из Подграћа у Бихару.

ИЗВОР: Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.