Poreklo prezimena, selo Negobratina (Bijelo Polje)

22. avgust 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Negobratina, opština Bijelo Polje – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.     

Položaj sela i vode.

Selo je u prostranoj uvali oblika slepe doline. U njoj su ogolićene vododržive dijabazrožnjačke stene, pa ovde–onde izbijaju izvori, od kojih su najvažniji: Studenac blizu Klisure i Vrslo kod Tavnika. Voda ovoga potoka ponire u neposrednoj blizini.

Zemlje i šume.

Cela uvala je pod livadama i njivama, dok prostrana krečnjačka površ služi samo ispaši. Važniji potesi su: Staro Selo, Razmilovac, Prestruga, Brdo, Stubline, Zajednice, Duvarine, Ravan, Dolina, Bedosavice, Dubovi, Guvništa, Karačina, Čedin krš.

Istorijat i starine u selu.

Negobratina je staro naselje. Ona je zbog povoljnih prirodnih uslova bila u prošlosti naseljenija nego danas. Predanje govori kako je u Selišu bilo 70 kuća, što se vidi i po mnogobrojnim kućištima. Ostaci toga stanovništva su dva stara groblja. Prostrano „Latinsko groblje” sa monolitnim pločama po grobovima i temeljima kapele, ostatak je srpskog stanovnišggva koje se odavde iselilo u doba Karađorđeva ustanka. U groblju je bio ogroman javor, čije stablo nisu mogla obuhvatiti ni tri čoveka. Niko u njega nije dirao dok nije sam pao od starosti.

Poreklo stanovništva.

Današnje stanovništvo Negobratine je poreklom iz Bihora. Predak:

-Mehovića (12 k.) došao je iz Kradenpka, gde su se krvili sa Hodžićima. U krvnoj osveti poginulo je po 17 ljudi i sa jedne i sa druge sgrane. Mehovići su daljnom starinom iz Kuča. Pre prelaska na islam, u Bihoru, slavili su Nikoljdan. Ovde su naseljeni kao čifčije na zemlji nekog Dlakića iz Bijelog Polja. Sa Mehovićima su rod Fetići u Kradeniku, Pepeljci u Godijevu i Smajilovići u Dugoj Poljani (Pešter).

-Beganovići (6 k.), predak doseljen iz Podgraća u Biharu.

IZVOR: Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.