Poreklo prezimena, selo Milovo (Bijelo Polje)

14. jul 2019.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Milovo (po knjizi Milovo Polje), opština Bijelo Polje – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela i starine.

Seoce na mestu gde sa glavnom spajaju još dve manje doline, kojima vode putevi. Naselje je na stranama i zaravnima iznad dolina. I Milovo Polje je staro naselje. Na kosi iznad Jama se vide ostaci starog srpskog groblja.

Poreklo stanovništva.

Preci današnjeg stanovništva su doseljeni iz susednog Bihora. To su:

-Mekići (Ličine) (8 k.), čiji je predak došao iz Radmanaca pre 150 godina.

-Šahmani (3 k.), doseljeni su iz Jagoča gde i sada žive njihovi rođaci.

IZVOR: Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Goran

    Između sela Milovo i Osmanbegovog sela postoji predeo,brdo koji se zove Šaponje,pored predela koji se zove Dragutinovići.Predeo Šaponje je nazvan po rodu,Srbima koji su pre Velike Seobe Srba tu živeli,u Koritima, i koji su odatle u Velikoj Seobi odatle otišli na Zapad,u Dalmaciju.Po njima se brdoviti predeo kraj Milova zove Šaponje.U 18veku,tačnije 1700god.kada su Klimenti preseljeni iz Malesije na Pešter,tu u Koritima,predeo Šaponje doselio je neki Martin Škrelj iz plemena Škrelji iz Malesije.Tu su pored Šaponja doselili i neki Dragutinovići iz Ćeklića,Crnogorci,pa se Martin Škrelj orodi sa njima,oženi se od njih,i postane Pravoslavac,prihvati njihovu slavu Stevanjdan.Okolni Muhamedanci ga prozovu Grk,jer je bio katolik koji je prihvatio pravoslavlje.Temelji njegove kuće videli su se iu 19veku.Njegovi sinovi po zaseoku su prozvani Šaponje a po po ocu Grkovići.Odatle iz Korita su otišli u Stari Vlah,kraj Uvca.