Порекло презимена, село Милово (Бијело Поље)

14. јула 2019.

коментара: 3

Порекло становништва села Милово (по књизи Милово Поље), општина Бијело Поље – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села и старине.

Сеоце на месту где са главном спајају још две мање долине, којима воде путеви. Насеље је на странама и заравнима изнад долина. И Милово Поље је старо насеље. На коси изнад Јама се виде остаци старог српског гробља.

Порекло становништва.

Преци данашњег становништва су досељени из суседног Бихора. То су:

-Мекићи (Личинe) (8 к.), чији је предак дошао из Радманаца пре 150 година.

-Шахмани (3 к.), досељени су из Јагоча где и сада живе њихови рођаци.

ИЗВОР: Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

 1. Горан

  Између села Милово и Османбеговог села постоји предео,брдо који се зове Шапоње,поред предела који се зове Драгутиновићи.Предео Шапоње је назван по роду,Србима који су пре Велике Сеобе Срба ту живели,у Коритима, и који су одатле у Великој Сеоби одатле отишли на Запад,у Далмацију.По њима се брдовити предео крај Милова зове Шапоње.У 18веку,тачније 1700год.када су Клименти пресељени из Малесије на Пештер,ту у Коритима,предео Шапоње доселио је неки Мартин Шкрељ из племена Шкрељи из Малесије.Ту су поред Шапоња доселили и неки Драгутиновићи из Ћеклића,Црногорци,па се Мартин Шкрељ ороди са њима,ожени се од њих,и постане Православац,прихвати њихову славу Стевањдан.Околни Мухамеданци га прозову Грк,јер је био католик који је прихватио православље.Темељи његове куће видели су се иу 19веку.Његови синови по засеоку су прозвани Шапоње а по по оцу Грковићи.Одатле из Корита су отишли у Стари Влах,крај Увца.

  • Влашанин

   Собзиром даје Мартин имао надимак Грк ида су његови потомци славили Стевањдан мислим даје Мартин у Корита засеок Шапоње дошао из Куча,из села Коћи,где су живели Бакечевићи и друга Српска братства који су славили Стевањдан.Овај Мартин је могуће пореклом од Старих Срба Тихомира који су живели у Грудама,па иселили у Куче,Орахово,и Коће.Кучи из села Коћи крај Орахова славе Стевањдан.Тихомири су Словенско племе које је живело на територији Шкреља и Куча одакле су побегли од Арбанаса у Кучку крајину.Надимак Грк за овог Мартина био је чест за Тихомире у Кучима,али и за исељене Тихомире у Зети.

   • Влашанин

    Шахмани у Милову су од оних из Лозне и Јагоча.У Лозну су дошли почетком 18века од Гусиња.Дошли су са бројним братствима Груда,Шкреља и Хота после сеобе Климената на Пештер.Шахмани су пореклом Шкрељи који су живели на територији Груда па су се тако раније звали Груда.Неки Шахман је живео и у пределу Шапоње поред Миловог поља.Собзиром на исту генетику Шапоњића код Увца Нова Варош и Шахмана из Јагоча изгледа да је неки Шахман населио у брдима Шапоње и тамо прозван Шапоња а онда одатле отишао у Стари Влах код Увца где је дошао као Православац.Шахмани су велико братство у Лозни и Милову.