Порекло презимена, село Милово (Бијело Поље)

14. јул 2019.

коментара: 1

Порекло становништва села Милово (по књизи Милово Поље), општина Бијело Поље – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села и старине.

Сеоце на месту где са главном спајају још две мање долине, којима воде путеви. Насеље је на странама и заравнима изнад долина. И Милово Поље је старо насеље. На коси изнад Јама се виде остаци старог српског гробља.

Порекло становништва.

Преци данашњег становништва су досељени из суседног Бихора. То су:

-Мекићи (Личинe) (8 к.), чији је предак дошао из Радманаца пре 150 година.

-Шахмани (3 к.), досељени су из Јагоча где и сада живе њихови рођаци.

ИЗВОР: Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Горан

    Између села Милово и Османбеговог села постоји предео,брдо који се зове Шапоње,поред предела који се зове Драгутиновићи.Предео Шапоње је назван по роду,Србима који су пре Велике Сеобе Срба ту живели,у Коритима, и који су одатле у Великој Сеоби одатле отишли на Запад,у Далмацију.По њима се брдовити предео крај Милова зове Шапоње.У 18веку,тачније 1700год.када су Клименти пресељени из Малесије на Пештер,ту у Коритима,предео Шапоње доселио је неки Мартин Шкрељ из племена Шкрељи из Малесије.Ту су поред Шапоња доселили и неки Драгутиновићи из Ћеклића,Црногорци,па се Мартин Шкрељ ороди са њима,ожени се од њих,и постане Православац,прихвати њихову славу Стевањдан.Околни Мухамеданци га прозову Грк,јер је био католик који је прихватио православље.Темељи његове куће видели су се иу 19веку.Његови синови по засеоку су прозвани Шапоње а по по оцу Грковићи.Одатле из Корита су отишли у Стари Влах,крај Увца.