Порекло презимена, село Ђаловићи (Бијело Поље)

13. јула 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Ђаловићи (Петровићи), општина Бијело Поље – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Насеље заузима згодан положај на саставцима сувих долина којима воде путеви према Сјеници, Бихору и Бистрици.

Тип села.

Дели се у две махале, које су на ободу простране вртаче и на странама суве долине. Сува долина, где најбоље успевају жита, издељена је на мање деонице.

Земље и шуме.

Иначе Ђаловићи имају простран хатар, који задовољава потребе у житу, сточној храни и испаши. Поједини потес,и носе ове топографске називе: Првина рупа, Мркутовнца, Дубока долина, Кулина локва, Потреб, Страшивац, Јеловача, Котурова долина, Бањишор, Николићи. Куповином су проширили атар у Соколовици и Јаму. Шуме и испаше су: Караула, Лесковице, Снежаница, Боров дол и Дуле.

Воде.

Ђаловићи оскудевају у води. Кад пресуше плитки бунари за воду, иду у Миње 3 км даљине. Сада раде на томе да ту воду цевима спроведу у близину насеља.

Историјат села и старине.

Ђаловићи су старо насеље. Раније се звало Петровићи, по неком роду који је ту раније био насељен. Један део атара носи назив Николићи, где се виде стара кућишта. Једно место у Николићима носи назив Жујово кућиште. Ту је пре Караћорћева устанка живела позната породица Жујовићи, која се преселила у Србију, најпре у Јешевицу (Гружа), а после у Неменикуће испод Космаја. Она је припадала ширем роду Николића. О њиховом животу у Коритима и узроцима пресељавања пружа податке у своме спису Младен Жујовић. У Соколовцу су раније живели и неки Војиновићи, чију су земљу купили Ђаловићи. У Јаму је такође било старо насеље. У њему код Горковог крша је свештеничка кућа. Старо сеоско гробље је где и данашње, што значи да је у овом селу било континуитета измећу исељеног и новодосељеног становништва.

Порекло становништва.

Најстарији становници су:

-Рајовићи–Ћојбаше, које су Ђоновићи потисли. Од њих је остала само једна кућа. Презиме им потиче од турског назива ћојбаша (старешина села).

-Ђаловићи (28 к., сл. Никољдан), кажу да су пореклом из Куча одакле су досељени. Броје осам појасева од досељења.

ИЗВОР: Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.