Poreklo prezimena, selo Đalovići (Bijelo Polje)

13. jul 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Đalovići (Petrovići), opština Bijelo Polje – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Naselje zauzima zgodan položaj na sastavcima suvih dolina kojima vode putevi prema Sjenici, Bihoru i Bistrici.

Tip sela.

Deli se u dve mahale, koje su na obodu prostrane vrtače i na stranama suve doline. Suva dolina, gde najbolje uspevaju žita, izdeljena je na manje deonice.

Zemlje i šume.

Inače Đalovići imaju prostran hatar, koji zadovoljava potrebe u žitu, stočnoj hrani i ispaši. Pojedini potes,i nose ove topografske nazive: Prvina rupa, Mrkutovnca, Duboka dolina, Kulina lokva, Potreb, Strašivac, Jelovača, Koturova dolina, Banjišor, Nikolići. Kupovinom su proširili atar u Sokolovici i Jamu. Šume i ispaše su: Karaula, Leskovice, Snežanica, Borov dol i Dule.

Vode.

Đalovići oskudevaju u vodi. Kad presuše plitki bunari za vodu, idu u Minje 3 km daljine. Sada rade na tome da tu vodu cevima sprovedu u blizinu naselja.

Istorijat sela i starine.

Đalovići su staro naselje. Ranije se zvalo Petrovići, po nekom rodu koji je tu ranije bio naseljen. Jedan deo atara nosi naziv Nikolići, gde se vide stara kućišta. Jedno mesto u Nikolićima nosi naziv Žujovo kućište. Tu je pre Karaćorćeva ustanka živela poznata porodica Žujovići, koja se preselila u Srbiju, najpre u Ješevicu (Gruža), a posle u Nemenikuće ispod Kosmaja. Ona je pripadala širem rodu Nikolića. O njihovom životu u Koritima i uzrocima preseljavanja pruža podatke u svome spisu Mladen Žujović. U Sokolovcu su ranije živeli i neki Vojinovići, čiju su zemlju kupili Đalovići. U Jamu je takođe bilo staro naselje. U njemu kod Gorkovog krša je sveštenička kuća. Staro seosko groblje je gde i današnje, što znači da je u ovom selu bilo kontinuiteta izmeću iseljenog i novodoseljenog stanovništva.

Poreklo stanovništva.

Najstariji stanovnici su:

-Rajovići–Ćojbaše, koje su Đonovići potisli. Od njih je ostala samo jedna kuća. Prezime im potiče od turskog naziva ćojbaša (starešina sela).

-Đalovići (28 k., sl. Nikoljdan), kažu da su poreklom iz Kuča odakle su doseljeni. Broje osam pojaseva od doseljenja.

IZVOR: Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.