Порекло презимена, село Зминац (Бијело Поље)

6. јула 2019.

коментара: 0

Порекло становништва село Зминац (по књизи Змијинац), општина Бијело Поље – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.                 

Положај села.

Село у изворишном делу Бољанинске ријеке и на југозападни страни брда Курила.

Земље, шуме, тип села и воде.

Насеље је у групицама које су везане за заравни и благе падине повољне за земљорадњу. Ти крајеви и главнији потеси носе називе: Радов ступ, Јајница, Горња и Доња махала, Врбље, Црквача, Пућуричко брдо, Баре, Пућуричке ливаде, Бријешће, Спасовица, Косачбрдо, Каменице, Катунице, Косоровац.

Шуме и утрине око насеља су: Курило, Побрђе и Гвозд (између Змијинаца и Ивања), Буче на левој страни потока. У њему je и заселак Црвиоче.

Главни извори су: Добра вода (у Махали), Bодице, Јаворак, Ива, Магарчсва вода и Смрдећа вода (у Бучу).

Старине у селу.

Стари трагови ранијег насеља „Црквина“ и око ње „Латинско гробље“ на Побрћу. Од цркве која је била гробљанска капела, виде се темељи на брежуљку. Испод ње, у страни и у малом долу, виде се гробови урасли у шуму. И црква и гробље припадали су ранијем српском становништву.

Порекло становништва.

Преци данашњег становнштва досељешши су из других крајева и суседних села:

-Балијићи (20 к.), кажу да је њихов предак као православни Србин „добегао од крви” из Шароња у Пештеру. Један брат је примио ислам, а други, Раде, отишао у Црвско. Од њега су Радовићи. Од трећег брата њихови роћаци у добром Дубу (Новопазарски крај).

Друти родови су Касније досељени:

-Пућурице (7 к.) из села Родијеља у Бистрици.

-Колићи (2 к.) и:

-Кофрци (1 к.) из Колашина.

-Шабовићи (3 к.) из оближњег Стубла.

-Кијамети (1 к.) из Годијева.

-Ћеранићи (2 к.) из Затона.

-Чиндраци (2 к.) из суседног Доца и:

-Пилице (3 к.) из Бистрице.

ИЗВОР: Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.