Порекло презимена, село Растока (Бијело Поље)

6. јула 2019.

коментара: 2

Порекло становништва село Растока, општина Бијело Поље – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан                  

Положај и име села.

Село у сливу потока који сачињавају многобројни поточићи, по чему је названо Растока.

Земље, шуме и воде.

Долинице и заравни на којима су њиве, ливаде и воћњаци носе називе: Грагина, Царовице, Баћевац, Грахово, Дуле њиве, Улице, Слана вода, Стублине, Крушев до, Шушурнце (сада њиве). Изнад села су шуме Кубуре и Соколовине. Главне воде су: Градина, Мелећка, Загуљан, Водице и Добра вода.

Старине у селу.

И у Растокама има остатака старијих насеља. На „грчком“ гробљу измећу Растока и Ресника гробови су покривени плочама. Гробље је без сваке сумње припадало старијем слоју српског становнштва овога села. Осим тога, на „Градини“ над Капом виде се остаци неке грађевине, која је била неке мање утврђење.

Порекло становништва.

Старије српско становништво сменили су досељеници из Колашина и других околних села:

-Касумовићи, Љуце, Мекићи, Пепићи, Аљушковићи, Мартиновићи, Међедовићи.

Од њих су остали:

-Касумовићи (3 к.) и:

-Мартиновићи (4 к.).

Сви други су се иселили после 1920. године. На њихову земљу су се населили поглавито досељеници из Горњих Села код Иванграда:

-Шекуларци (5 к.),

-Шћекићи (4 к.),

-Пешићи (3 к.),

-Мердовићи (3 к.),

-Мићовићи (1 к.) из Буча и:

-Дабетићи (1 к.) из Виницке код Иванграда,

-Божовићи (l к.) из Заграда,

-Кујовићи (2 к.) из Мораче,

-Андрићи (l к.) из Мојстира,

-Ђелошевићи (1 к.) пореклом Ровчани.

ИЗВОР: Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Влашанин

    Ђелошевићи нису Ровчани већ СтароКучи од Бакечевића из Коћа.У Ровца су побегли у време Прве Похаре Куча,неки у Васојевиће,одакле су касније отишли у Бихор и Корита и у Стари Влах.Неки су отишли у Бихор и Корита после друге Сеобе Срба око 1740год.кад су Срби иселили из Бихора и Полимља.Тад је већи број Куча доселио у Полимље и Корита,Пештер.Неки су одатле ишли за Сјеницу,неки према Ивањици,Новој Вароши,неки за Пријепоље,Бјело Поље.Ђелошевића има код Ивањице,Сјенице(Кланица)и Нове Вароши(Шапоње код Увца).