Poreklo prezimena, selo Njegnjevo (Bijelo Polje)

16. jun 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva selo Njegnjevo, opština Bijelo Polje – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.                   

Položaj tip sela i vode.

Selo je vezano za obod ravni i za malu dolinu potoka. U ravni su njive i livade, po obodu oko kuća voćnjaci, a na stranama šume i ispaša. Sem toga, tu izbijaju i izvori. Zbog ovakvih uslova naselje je dosta grupisane. Izvori su: Bajinovica, Toplik, Madžina voda, Bojadžinica i Babina voda.

Zemlje i šume.

Glavni potesn u selu nose nazive: Seljani, Okutnjice, Laćišta, Kese, Gornja polja, Brijeg. Na stranama iznad naselja su utriie i šume: Bnmbirič, Velje Brdo, Prlo.

Poreklo stanovništva.

Stanovnici Njegnjeva su pravoslavni Srbi, naseljeni kao čifčije od druge polovine 18. veka.

-Ranitovići (5 k., Sl. Đurđevdan), došli su ovamo iz obližnjeg sela Nedakusa.

-Đakovići – Rabreni (4 k., Sl. Aranđelovdan), došli su ovde iz Potkrajca preko Lima, pre 100 godina. Njihov predak je bio đak uz popa pa su po tome i dobili prezime.

-Rakonjci (6 k., sl. Sv. Nikola), došli su iz susednog sela Oluja, a tamo iz Rakonja nedaleko od Bijelog Polja.

-Furundžići (3 k.), rod su sa Furundžićima u Rasovu.

-Veličkovići (12 k., sl. Petkovdan), predak došao iz Bjelopavlića pre 150 godina. Privremeno se naselio u Orahovici sa namerom da prebegne u Srbiju, ali ga je beg Šehović iz Sutivana zadržao i naselio u Njegnjevu. Veličkovići su se raseljavali po mnogim selima u okolini (Beranska opština i dr.).

Ostali podaci o selu.

Njegnjevci, raja moćnih begova, imali su u selu i crkvicu, bednu krovinjaru skrivenu izmeću čopora kuća. Spaljena je u toku poslednjeg rata.

IZVOR: Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.