Порекло презимена, село Његњево (Бијело Поље)

16. јуна 2019.

коментара: 0

Порекло становништва село Његњево, општина Бијело Поље – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.                   

Положај тип села и воде.

Село је везано за обод равни и за малу долину потока. У равни су њиве и ливаде, по ободу око кућа воћњаци, а на странама шуме и испаша. Сем тога, ту избијају и извори. Због оваквих услова насеље је доста груписане. Извори су: Бајиновица, Топлик, Маџина вода, Бојаџиница и Бабина вода.

Земље и шуме.

Главни потесн у селу носе називе: Сељани, Окутњице, Лаћишта, Кесе, Горња поља, Бријег. На странама изнад насеља су утриие и шуме: Бнмбирич, Веље Брдо, Прло.

Порекло становништва.

Становници Његњева су православни Срби, насељени као чифчије од друге половине 18. века.

-Ранитовићи (5 к., Сл. Ђурђевдан), дошли су овамо из оближњег села Недакуса.

-Ђаковићи – Рабрени (4 к., Сл. Аранђеловдан), дошли су овде из Поткрајца преко Лима, пре 100 година. Њихов предак је био ђак уз попа па су по томе и добили презиме.

-Ракоњци (6 к., сл. Св. Никола), дошли су из суседног села Олуја, а тамо из Ракоња недалеко од Бијелог Поља.

-Фурунџићи (3 к.), род су са Фурунџићима у Расову.

-Величковићи (12 к., сл. Петковдан), предак дошао из Бјелопавлића пре 150 година. Привремено се населио у Ораховици са намером да пребегне у Србију, али га је бег Шеховић из Сутивана задржао и населио у Његњеву. Величковићи су се расељавали по многим селима у околини (Беранска општина и др.).

Остали подаци о селу.

Његњевци, раја моћних бегова, имали су у селу и црквицу, бедну кровињару скривену измећу чопора кућа. Спаљена je у току последњег рата.

ИЗВОР: Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.