Порекло презимена, село Костићи (Бијело Поље)

9. јуна 2019.

коментара: 0

Порекло становништва село Костићи (по књизи Костиће), општина Бијело Поље – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Под овим називом су обухваћена два главна краја села: Костиће и Ракља. Костићи су у горњем, а Ракља у доњем делу присојне стране која постепено пада према кориту Дубовичке ријеке.

Костиће je добило име по братству које је ту живело. Пре тога ово село је имало други назив. Вероватно је овде било Замчање, које се помиње у Жичкој повељи.

Тип села, земље и шуме.

И ова два дела села деле се на крајеве. У Ракљи су: Ракља у ужем смислу речи, Беличник и Долић, а у овима потеси: Почивала, Присоје, Обрадовица, Баште Поље, Ћаранске диваде.

У Костићу, или Костића махали, главни потеси су: Дубовица, Присивишта, Јастребик, Беличник, Осредине, Мартиновићe, Кратине, Крутови, Јагњило, Лакуша, Дуфине и шума Матариџа.

Воде.

У свим крајевима села има изворска воде. У Костићима главни извори су Крш и Јастребине, а у Ракљи Долић и Горња вода.

Старине у селу.

Као свако место које је било од давнина насељено, и ово село има остатака из прошлосги. У Костићу постоје три стара гробља: ,Латинско гробље” у Улици испод пута, „Латинско гробље” на Брду и „Грчко гробље”, на Виљем колу (пространо око 10 ари). Гробови су зарасли у трње, али се јасно виде велике плоче положене на гробовима. И у Ракљи се виде трагови гробља и црквине код куће Авра Вукотића. Недалеко одавде је и такозвано „Сватовско гробље”.

Порекло становништва.

Као што се види из топографских назива (Костиће, Обрадовице, Мартиновиће), овде су раније живели православни Срби, који су се делом иселили, а делом примили ислам.

Најстарији становници су:

-Шукурице (17 к.), које сматрају за староседеоце, док они кажу да су досељени са Хајдар-пашом из неког села Шукурова.

-Мујановићи (30 к.). род су са православним Петрићима у Рујиштима и Недовићима у Пријелозима. Као рођаци су се „пазили“ и за време Турака. Истичу, како је Филип из Рујишта, када је к њима у госте долазио, ословљавао њихове жене са „снахо“.

-Весковићи (10 к.), род су са православним Божовићима у Заграду. Васо је побегао од нечега у Лозну код Ћоровића, који су га превели у ислам и дали му земљу у Костићима.

Нови досељеници су:

-Ћоровићи (4 к.), из Штитара,

-Вуковићи – Ћорци (1 к.), досељени из Дапсића,

-Шћекићи (1 к.) и:

-Недовићи (2 к.), из Пријелога,

-Хоти (1 к.). из Требаљева (Колашин) и.

-Шабовићи (1 к.), из Бресговика (Пишања).

ИЗВОР: Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.