Порекло презимена, село Дубово (Бијело Поље)

9. јуна 2019.

коментара: 0

Порекло становништва село Дубово, општина Бијело Поље – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

У Жичкој повељи се ово село помиње као Дубов Гај. Насеље је у долини Дубовске реке измећу Осоја, Опорог и Голог брда. Куће су на присојној страни која благо пада према потоку. На осојној страни, која је под ливадама, сада нема насеља, али их је било, што сведоче и називи Седиште и Сеоце. Дубову припадају и засеоци Рашчевићи и Шибљак.

Земље и шуме.

Главни потеси под њивама и ливадама су: Вотњак, Баре, Селиште, Батур, Беловине, Купусине, Китине лазе, Осоје, Селиште, Пода, Сеоца, Јабуке, Кусмеђа.

Воде.

Изворске воде има свуда, али су најважније: Савићева вода, Кусмеђа, Јавор, Смајовача, Водице. Река не пресушује и служи за појила и друге кућевне потребе.

Старине у селу.

Остаци старијег слоја српског становишта су старо гробље и црквште у Селишту. Близу црквине код воде ископана je плоча са два људска лика коју је поново негде закопао Вукота Миладиновић.  На крају куће Миладиновића између два пута виде се трагови још једног старог гробља.

Порекло становништва.

Становништво се смењивало у неколико махова. Ранији становници су били православни Срби, које су од почетка 18. века сменили досељеници:

-Хајдарпашићи (4 к.), који су род са Хајдарпашићима из других бихорских села.

-Малишићи (2 к.), за чијег се претка каже да је дошао као ковач са Хајдар–пашом и овде примили ислам.

-Мушовићи (3 к.), досељени из Потркова у Колашнну.

-Мемишевићи (3 к.) и:

-Пузо (1 к.), из Ћурева код Фоче, а:

-Тетовци (1 к.), пореклом од Тетова.

После 1927. године сви ранији родови су продали своју земљу и иселили се, осим Миладиновића, који су ту живели као чифчнје и за време турске владавине. Данас становништво Дубова сачињавају ови родови:

-Обрадовићи (5 к.), и:

-Пешићи (l к.), досељени из Горњег Села код Берана;

-Божовићи (2 к., сл. Аранђеловдан), из Пипера:

-Шћекићи (2 к.), из Заграде;

-Миладиновићи (4 к., сл. Ђурђиц), живели су и раније у Дубову. Једна кућа Миладиновића је од довотка; она слави другу славу (Св. Луку);

-Петровићи (2 к.), су исти род са Миладиновићима.

Y Шибљаку, засеоку Дубова, насељени су:

-Јанковићи (2 к.), из Заграде,

-Пешића (1 к.), из Горњих Села,

-Бегановићи (1 к.), из Подграћа,

-Пепељци (1 к.), из Годијева,

-Ћеранићи (2 к.), из Затона.

Осим тога, у Рашчевићу, другом засеоку Дубова, насељене су:

-Бубање (3 к.). из Бубања.

ИЗВОР: Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.