Poreklo prezimena, selo Dubovo (Bijelo Polje)

9. jun 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva selo Dubovo, opština Bijelo Polje – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

U Žičkoj povelji se ovo selo pominje kao Dubov Gaj. Naselje je u dolini Dubovske reke izmeću Osoja, Oporog i Golog brda. Kuće su na prisojnoj strani koja blago pada prema potoku. Na osojnoj strani, koja je pod livadama, sada nema naselja, ali ih je bilo, što svedoče i nazivi Sedište i Seoce. Dubovu pripadaju i zaseoci Raščevići i Šibljak.

Zemlje i šume.

Glavni potesi pod njivama i livadama su: Votnjak, Bare, Selište, Batur, Belovine, Kupusine, Kitine laze, Osoje, Selište, Poda, Seoca, Jabuke, Kusmeđa.

Vode.

Izvorske vode ima svuda, ali su najvažnije: Savićeva voda, Kusmeđa, Javor, Smajovača, Vodice. Reka ne presušuje i služi za pojila i druge kućevne potrebe.

Starine u selu.

Ostaci starijeg sloja srpskog stanovišta su staro groblje i crkvšte u Selištu. Blizu crkvine kod vode iskopana je ploča sa dva ljudska lika koju je ponovo negde zakopao Vukota Miladinović.  Na kraju kuće Miladinovića između dva puta vide se tragovi još jednog starog groblja.

Poreklo stanovništva.

Stanovništvo se smenjivalo u nekoliko mahova. Raniji stanovnici su bili pravoslavni Srbi, koje su od početka 18. veka smenili doseljenici:

-Hajdarpašići (4 k.), koji su rod sa Hajdarpašićima iz drugih bihorskih sela.

-Mališići (2 k.), za čijeg se pretka kaže da je došao kao kovač sa Hajdar–pašom i ovde primili islam.

-Mušovići (3 k.), doseljeni iz Potrkova u Kolašnnu.

-Memiševići (3 k.) i:

-Puzo (1 k.), iz Ćureva kod Foče, a:

-Tetovci (1 k.), poreklom od Tetova.

Posle 1927. godine svi raniji rodovi su prodali svoju zemlju i iselili se, osim Miladinovića, koji su tu živeli kao čifčnje i za vreme turske vladavine. Danas stanovništvo Dubova sačinjavaju ovi rodovi:

-Obradovići (5 k.), i:

-Pešići (l k.), doseljeni iz Gornjeg Sela kod Berana;

-Božovići (2 k., sl. Aranđelovdan), iz Pipera:

-Šćekići (2 k.), iz Zagrade;

-Miladinovići (4 k., sl. Đurđic), živeli su i ranije u Dubovu. Jedna kuća Miladinovića je od dovotka; ona slavi drugu slavu (Sv. Luku);

-Petrovići (2 k.), su isti rod sa Miladinovićima.

Y Šibljaku, zaseoku Dubova, naseljeni su:

-Jankovići (2 k.), iz Zagrade,

-Pešića (1 k.), iz Gornjih Sela,

-Beganovići (1 k.), iz Podgraća,

-Pepeljci (1 k.), iz Godijeva,

-Ćeranići (2 k.), iz Zatona.

Osim toga, u Raščeviću, drugom zaseoku Dubova, naseljene su:

-Bubanje (3 k.). iz Bubanja.

IZVOR: Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.