Poreklo prezimena, selo Prijelozi (Bijelo Polje)

26. maj 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Prijelozi (po knjizi Prijeloge), opština Bijelo Polje – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan

Položaj sela.

Prijelozi, selo u dolini Brzave, leve pritoke Lima, zauzima blage prisojne padine ogranaka Bjelasice. Naselja su mahom po stranama iznad potoka, gde su uslovi za zemljoradnju i voćarstvo povoljni. Sem toga, prostrane seoske šume i utrine oko sela i planina pružaju mogućnost za držanje stoke.

Tip sela.

Popggo je zemljište raščlanjeno potocima, selo se deli na nekoliko krajeva: Medaševine, Zakom, Brnjaci, Međaček, Luke. Dva prva naselja su pravi zaseoci.

Zemlje i šume.

Krajevi se dele na pojedine potese, od kojih su najpoznatiji: Jablan, Groblje, Dublje, Mećavac, Dno, Ravni lug, Brijeg, Mastarište (Mojstirište), Dobra voda, Lujena ravan, Pravina. Šume i utrine oko sela nose nazive: Rančina, Dubova gora, Kozji rep, Pećina, Gradina, Savićeva voda, Bodišta, Đurćeva glava, Brdo, Rudine, Balov daz. Prijeloška planina je Štit (deo Bjelasice), koji je daleko od seda dva i po časa hoda. U leto su sa stokom u planini, a u proleće i jesen u selini (Rudine i drugi krajevi povrh sela).

Vode.

Prijelozi obiluju vodom. Glavni izvori sa česmama su: Lekića do, Dulja, Borov Laz, Grablje, Ledena voda, Studenac, Tisac, Kadijina voda i Vrelo (Luke). Brzava i njene pritoke služe samo za pojilo i za pokretanje 5—6 redovničkih vodenica.

Starine u selu.

Y Prijelozima ima tragova starijih naselja. Jedno mesto u Rančini nosi naziv „Crkvina“. Od nje se vide samo temelji, a stari ljudi pamte n zidove i iznad zemlje. „Grčko groblje” i ostaci crkvine u njemu pripadali su bez svake sumnje ranijem srpskom stanovgšštvu. Još značajniji je ostatak iz prošlosti Samograd (Božji grad) u zaseoku Zakomu, o kome se govori u opštem delu ovoga rada.

Poreklo stanovništva.

Preci današnjeg stanovništva Prijelozi počeli su se naseljavati početkom 18. veka. Najstariji stanovnici su bili:

-Slavkovići i Maraši, koje su Ćorovići raselili. Za:

-Maraše se zna da su otišli u Rogoznu.

-Nedovići (100 k., sl. Aranđelovdan), kažu da je njihov predak došao iz Zagarača. Rodonačelnik Nedovića Nedo najpre je bio u Kolašinu, zatim došao u Krš Femijića, a odavde se preselio u Prijeloge kod svoga zeta. Od doseljenja broje osam pojaseva.

-Mihajlovići, ranije Braunovići (12 k., sl. Aranđelovdan), došli su iz Morače u prvoj polovini 18. veka. U Morači i danas žive njihovi rođaci Braunovići koji su poreklom iz Bratonožića. U Morači su uzeli slavu Aranđelovdan, a kao prislužbicu zadržali staru slavu Sv. Nikolu. Iseljavali su se. Njihovi rođaci su Mirosavljevići u Lopižama kod Sjenice i Stankovići u Rasinskoj opštini (Srbija).

-Drobnjaci (7 k., sl. Đurđevdan) su poreklom iz Tušinja (Uskoci). Bili su najpre u Pešteru, a odatle se, pre 100 godina, zbog zuluma vratili u Prijeloge.

-Maslaci (5 k. sl. Đurđevdan), doseljeni iz Crvska zbog krvi. Bili su čifčije na zemlji Ćorovića i Pačariza.

IZVOR: Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.