Poreklo prezimena, selo Poda (Bijelo Polje)

26. maj 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva, selo Poda, opština Bijelo Polje – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj, ime sela i vode.

Selo je poglavito na terasama – podovima – Lima, po čemu je dobilo današnje ime. Atar sela se prostire od Lima do vrha brda Tremljinice. Zemljište, koje je sastavljeno od naslaga Lima i deluvijalnih nanosa sa strmih strana brda, dosta je povoljno za voće i ratarske useve (strna žita i kukuruz). Na ovo utiču i vode, koje u obliku vrela i vreoca izbijaju na dodiru krečnjaka i škriljaca. Velika voda, Lošarnik (vrelo), Jarkovica i Puhovače (vreoca) koriste se i za navodnjavanje. Do 1. jula  ne vodi se računa o redu. Može ko hoće navodnjavati i livade. Inače se navodnjava povrće (svaka kuća ima po 2 do 3 ara povrća). Red dolazi posle tri nedelje. Vodu pojedinci drže po 24 časa. Razume se, vodu pozajmljuju jedan drugome. Red počinje sa dna sela.

Zemlje i šume.

Krajevi u selu nose stare nazive: Staro Selo, Lopari, Ribnici (pored Lima), Ršno polje, Prijeke njive, Čoče brdo, Veliki bregovi, Gornje livade, Laništa, Lećevište, Stijene (njive). Ispaše i šume su: Kleče, Jasika, Tršljenovice, Spasojevica.

Starine u selu.

Osim ovih topografskih naziva, ostaci starijeg stanovništva su crkvina i groblje ispod puta kod škole. Ha groblju je bio hrast (u prečniku 1,50 m), koji je posečen kad je 1952. godine zadruta podigla dom. Tada je na crkvinn podignuta i škola. Od crkve su ostali tesani dovratnici od crvenkastog krečnjaka koji je dovlačen iz Čočeg brda.

Poreklo stanovništva.

Današnji stanovnici su:

-Erovići (Herovići) (30 k.), čiji je predak Bulatović doseljen iz Rovaca početkom 18. veka. Jedan brat je primio islam, a drugi pobegao na Policu (Dragoseva): od njega su pravoslavni Pećani. Od Erovića iz Poda su i Erovići u Koritima.

-Kolići (4 k.), doseljeni iz Bjelovića kod Mojkovca posle oslobođenja Kolašina 1878. godine. Kažu da su daljom starinom iz Kuča.

IZVOR: Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.