Порекло презимена, село Пода (Бијело Поље)

26. мај 2019.

коментара: 0

Порекло становништва, село Пода, општина Бијело Поље – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај, име села и воде.

Село је поглавито на терасама – подовима – Лима, по чему је добило данашње име. Атар села се простире од Лима до врха брда Тремљинице. Земљиште, које је састављено од наслага Лима и делувијалних наноса са стрмих страна брда, доста је повољно за воће и ратарске усеве (стрна жита и кукуруз). На ово утичу и воде, које у облику врела и вреоца избијају на додиру кречњака и шкриљаца. Велика вода, Лошарник (врело), Јарковица и Пуховаче (вреоца) користе се и за наводњавање. До 1. јула  не води се рачуна о реду. Може ко хоће наводњавати и ливаде. Иначе се наводњава поврће (свака кућа има по 2 до 3 ара поврћа). Ред долази после три недеље. Воду појединци држе по 24 часа. Разуме се, воду позајмљују један другоме. Ред почиње са дна села.

Земље и шуме.

Крајеви у селу носе старе називе: Старо Село, Лопари, Рибници (поред Лима), Ршно поље, Пријеке њиве, Чоче брдо, Велики брегови, Горње ливаде, Ланишта, Лећевиште, Стијене (њиве). Испаше и шуме су: Клече, Јасика, Тршљеновице, Спасојевица.

Старине у селу.

Осим ових топографских назива, остаци старијег становништва су црквина и гробље испод пута код школе. Ha гробљу је био храст (у пречнику 1,50 м), који је посечен кад је 1952. године задрута подигла дом. Тада је на црквинн подигнута и школа. Од цркве су остали тесани довратници од црвенкастог кречњака који је довлачен из Чочег брда.

Порекло становништва.

Данашњи становници су:

-Еровићи (Херовићи) (30 к.), чији је предак Булатовић досељен из Роваца почетком 18. века. Један брат је примио ислам, a други побегао на Полицу (Драгосева): од њега су православни Пећани. Од Еровића из Пода су и Еровићи у Коритима.

-Колићи (4 к.), досељени из Бјеловића код Мојковца после ослобођења Колашина 1878. године. Кажу да су даљом старином из Куча.

ИЗВОР: Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.