Poreklo stanovništva, selo Orahovo (Berane)

5. maj 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Orahovo, opština Berane – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Seoce u izvornoj čelenci potoka koji utiče u Tucanjšticu. Naselje polukružno zatvaraju kose Osoje i Babljača. Belokose, jedan deo orahovskog atara, nalazi se preko kose. Na kraju Belokosa je prevoj Gnila, koji vezuje Gornji i donji Bihor.

Vode.

Orahovo obiluje vodom. U sredini je vrelo od koga potiče jak potok. Osim ovog imaju još dva izvora: Dolac i Baščicu.

Zemlje i šume.

Šume i ispaše su: Babljača, Karanovi krši i Kaludar. Belokose su sedina seda Orahova. Ranije su ovde bidi letnji stanovi, a sada se delom tu seje ovas, a delom su oranice, livade i ispaše.

Starine u selu i istorijat.

Sudeći po ostacima, u Belokosama je ranije bido stalno naselje. Tu se kraj puta vidi prostrano groblje u kojem su se bez svake sumnje sahranjivali iz Belokosa i Orahova. U groblju se zapažaju nekoliko ogromnih nadgrobnih spomenika, čija starina ide u srednji vek. U neposrednoj blizini je plećato i šumovito brdo Kaludar. Naziv podseća da je tu bilo neko kalućersko prebivalište. Ostaci bunara i tragovi temelja zgrade ukazuju na mogućnost postojanja ovakvog naselja. Ovi osgacn su tragovi ranijeg srpskog stanovništva.

Poreklo stanovništva.

Današnje sganovništvo čine:

-Agovići (25 k.), doseljeni su krajem 18. veka. Njihovi roćaci su Agovići u Gornjoj Vrbici. Kao što je ranije rečeno, oni su najpre bidi naseljeni u Peteševici (Tucanje), pa su se jedni odselili u Vrbicu, a drugi u Orahovo. Njihov predak je došao iz okoline Plava, gde su, kako njihovo predanje kaže, bili katolici.

IZVOR: Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.