Poreklo prezimena, selo Tucanje (Berane)

5. maj 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Tucanje, opština Berane – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je sa obe strane Tucanjštice izmeću Veljeg vrha i Babljače. Pored reke je uska aluvijadna ravan, koja se u donjem toku proširuje u Tucanjske luke. Leva strana ove rečne doline je blaža, a desna strmija i nspovoljnija za naselja. Na levoj strani je glavni deo Tucanja. U aluvijalnoj ravni su dve grupisane mahale (Babačići i Šabatići), a na desnoj strani ispod Babljače zaseok Bare.

Ravan pored reke i blage strane povoljne su za zemljoradnju i voćarstvo, dok okolna brda, obrasla sitnogoricom, omogućavaju držanje stoke.

Vode.

Vode ima gotovo svuda. Glavni izvori su: Toplik (vrelo), Studenac, Dratorat, Mušmula u Babljači i „voda” u Prijekim njivama. Osim toga, i reka ce koristi za pojilo i navodnjavanje useva u ravni. Na njoj su i dve redovnjačke vodenice.

Zemlje i šume.

Svi važniji potesi imaju zasebna imena. U ravni oko reke su njive i livade: Mahala, Blato, Luke, Peteševnca, Močila, Pajkovo kućište. Na devoj strani su Prijeke njive, Visaljke, Votnjaci. Jelenjače, Brćani, Dulje, a na desnoj: Babljača, Berotaši, Doline. Šume i ispaše su povrh seda Lazine, Letine, Osoje, Rosulje, Vranjci. Babljača.

Starine u selu.

Tucanje je staro naselje, što svedoče ostaci iz prošlosti. U kraju Brćanima jedno mesto nosi naziv Crkvište, gde se vide temelji kapele. Blizu Crkvišta na brežuljku Dublje je „Grčko groblje”, sa kog su povađene nadgrobne ploče za zidanje mehtepa. Blizu crkvišta jedan lokalitet nosi naziv Ulica, drugi Vignjište. Sve to svedoči da je u okolini starinskog groblja i Crkvine bilo gušće naselje. Vrh Krša iznad Tucanja nazivaju Gradac, mada se tu ne vidi ostataka utvrđenja.

Poreklo stanovništva.

Preci današnjeg stanovništva Tucanja su doseljeni ovde početkom 18. veka. Samo ce za najstarije bratstvo:

-Čiloviće (4 k.) ne zna sigurno odakle je došlo. Jedni kažu da su od „Latina”. Tako se često kaže za starosedeoce.

-Šabotići (60 k.), vode poreklo od pravoslavnih Bubanja u Bubanjama na novoj strani Lima. U novije vreme iselilo ce 15 kuća u Makedoniju.

-Babačići (25 k.), kažu da su poreklom iz Njeguša. Rođaci su im Obradovići u Gornjim Selima (okolina Ivangrada) i Zekići kod Rožaja, sa kojima su se podelili. Došla je baba sa dvoje dece koja su primila islam pre 6 pojaseva (Juko i Selim). Kraj  kome se baba najpre naselila nosi po njoj naziv Babljača; tu su ostaci starih kuća – Čardačine. Iseljenih Babačića ima u Trijebinama i Krnjoj Jeli (Sjenički kraj).

U tucanjskom zaseoku Bare su:

-Agovići (10) k.), roćaci Agovića u Vrbici i susednom Orahovu, odakde su se ovamo dosedidi.

U Tucanjama je i jedna kuća:

-Veljića doseljenih iz Babina (Polica).

IZVOR: Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.