Порекло презимена, село Радманци (Беране)

5. мај 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Радманци (по књизи Радманце), општина Беране – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан

Положај села.

Село је долини Радманске реке, између Вељег врха и Радманских крша. Превој Пецко ra везује за суседно село Вршево, а клисура га одваја од Добродола. Горњи делови Вељег врха и Радмански крши су од кречњака, а доњи суседне стране од рожнаца и шкриљаца. На овима су и блажи нагиби повољни за насеља.

Воде.

На додиру шкриљаца и кречњака су чести јаки извори од којих су за пиће најважнији: Присојница и Студенци у Личинској махали, Дријенак (извор) у Кожарској и Барице. Бешлијине воде (извор) у Растодерској махали. Радманска река се користи и за појила, покретање воденица и наводњавање. На њој је пет редовннчких воденица. Кроз Радманску клисуру је корабима изведена вода за наводњавање усева.

Земље и шуме.

Главни потеси зиратне земље носе називе: Лећевиште, Велика њива, Мочила, Радоњача, Забела, Гробље, Кукуљаче, Црквине, Паљевине, Брод п Пецко. Сеоска планина: Кожарево поље, Вучково брдо и Циглен — далеко су од села 2—3 часа хода.

Старине у селу.

Поппо су природни услови повољни за земљорадњу и воћарство, то је у Радманцима било насеља од давнина. „Старо гробље” код куће Aкa Личине и „Црквиште” остаци су старијег слоја српског становнишва. Осим тога, „Јеринина градина” – пећина у Клисури, која је на улазу ограђена зидом –подсећа на калуђерску испосницу.

Порекло становништва.

Данашње становништво Радманаца делом су старинци или непознатог порекла, а делом досељеници.

-Личине (50 к.), не знају тачно одакле је њихов предак. Једни кажу да је из Куча други из „Лике“. Ово последње је нетачно, јер су се они прозвали по неком претку који се опасивао ликом. По свој прилици Личине су или староседеоци: или врло давнашњи досељеници из Куча.

-Кожари (10 к.), не зна се одакле су досељени, ни како су се раније презивали. Данашње презиме добили су по надимку. Рођакају се са Муратовићима, Тигањима п Таранишима за чијег претка се такође не може утврдити да ли је и одакле досељен.

-Paстодери (30 к.), пореклом су из Куча. Роћаци су им Нурковићи у Сеошници код Рожаја и Феровићи у Плаву. Предак Растодера је овде досељен пре 250 година. Једна грана Растодера презива се:

-Кршијићи, по крају Кршу у селу.

Тип села.

Радманце се дели на три главне махале: Растодерску, Личинску и Кожарску.

ИЗВОР: Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.