Poreklo prezimena, selo Vrbica (Petnjica)

21. april 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Vrbica, opština Petnjica – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan

Ime i položaj sela.

Ovo vediko bihorsko selo bez svake sumnje dobilo je ime po vrbama koje su rasle kao i danas pored potoka. Naselje je u dodinama potoka koji se stiču ga padina Turjaka u Trpežnicu (Proslap, Tržnica, Agovića reka, Ćelije i dr.). Vrbicu odvaja od predela Police potok i Bukova strana a od Trpszi Trpeško brdo.

Tip sela.

Selo se deli na Donju i Gornju Vrbiiu, a ove na naselja po bratstvima. Donja Vrbica je u ravni oko potoka, na blagim padinama, a Gornja na stranama većih brda.

Zemlje i šume.

Prilično plodno zemljište, pašnjaci, šume i vode i zaklonjeiost od štetnih vetrova uslovili su postanak većeg naselja. Ono se krčenjem šume širilo uz padine Turjaka. Obe Vrbice se dele još i na manje krajeve i potese. U D. Vrbici krajevi nose ova imena: Dugačke divade (sada njive pod kukuruzom), Selište, Mrče luke, Prisoje, Zadublje, Dužice, Momovići, Ajrovići, Begluk (livade), Meljače, Žare, Dvorišta i Stupe. Šume i pašnjaci su: Ravan. Osoje, Borovnjak, Letina, Tikova, Kace, Velji vrh. U Gornjoj Vrbici glavniji seoski potesi su: Osoje, Osoje Agovići, Prnsoje, Stupovi, Ložnjaci (ranije selina a sada stadno naselje), Ravna gora (šuma iskrčsia i pretvorena u livade pre 40 godina), Crni vrh (lnvade i šume). Treštenice, Lazovi,   Bare Agovića (planina) i Ćelije

Vode.

Kao što je rečeno. Vrbica obilujs vodom. Brdo je gusta mreža izvora i potoka. Glavni izvori i česme u D. Vrbici su: Kamešnica (vrdo hladna voda), Studenac u Osoji, Bijela voda u Platačama, Stupe (Č), Zukova voda, Ulica, česma u kraju Dužice, a u G. Vrbtši: Vrba, Ivanova voda, Joše (najbolja voda), Ornice, Kruščica, Vruće bare u Agovnća barama, Kovrag i Brestova ravan. Sem ovih izvora, na kojima su po pravilu česme, za pojila se koriste mnogobrojni potoci. Neki su todiko jaki te pokreću i vodenice. U novije vreme iz njih su izvedene i vode za navodnjavanje useva. Iz Proslapa jedan krak vode teče kroz kraj Dužicu, a drugi kroz Memovićs u A. Vrbici.

Starine u selu.

Vrbica je bida odavno naseljena, ali se stanovništvo u njoj smenjivalo. Ostaci starijeg stanovnicima su crkvine i groblja. Na brežuljku u Zadublju je „grčka crkvina” i „grčko groblje”. Od crkve su ostadi samo temelji, dok je groblje dosta dobro očuvano. Grobovi u njemu pokriveni su dugačkim monolitnim pločama. U ovom srednjovekovnom srpskom groblju sahranjivani su i docniji doseljenici sve dok nisu prešli na islam. Naziv “Zapis” na brdu prema sedu Zagraću takoće je i u vezi sa pređašnjim stanovništvom.

I u Gornjoj Vrbici ima ovakvih tragova. U kraju Prisoje staro groblje i crkvine zarasli su u šumu. Više G. Vrbice je još jedno „crkvište” i oko nje groblje sa dugačkim pločama. Sem toga, jedan kraj u ataru Vrbice nosi naziv Dvorišta, a drugi Ćelije (potok Ćelije). Dvorišta su sada selina u kojoj su njive, livade i letnji stanovi. Međutim, ona su ranije bila stalno naseljena. To svedoče ostaci kuća, crkvina i grobalja.

U Đurašnnovom dolu i Prijekim livadama vide se tragovi groblja. Na donjoj strann blizu šume i potoka, gde je danas stan n tor jednog Vrbičaniia, kažu da je bila crkvica. Ovo skrovito mesto kao i potok Ćelije ukazuju da je ovde bilo kaluđesko boravište. Sam naziv dvorišta upućuju na stalnu naseljenost, kada je kuća nazivana dvor. Prema tome, naziv dvorišta u prošlosti znači isto što i kućišta sada.

Poreklo stanovništva.

Preci današnjeg stanovništva Vrbice su doseljenšš iz Crne Gore i Brda:

-Adrovići (100 k.) u Donjoj Vrbici poreklom su iz Stare Crne Gore. Njihov rodonačelnik Andro došao je iz Ceklina pre 300 godina, kad i njihovi pravoslavni rođaci u Lušcu kod Ivangrada (Tomaševići, Popovići, Pajkovićn, Vekovići, Radičevići i dr.). Kažu da su od Đuraškovića. Tako se i sada preziva jedan deo ceklinskih bratstava u Budimlji i Dapsiću. Adrovići su bili ugdedno i borbeno bratstvo. Njemu je pripadao gornjobihorskn barjak. Iako su razgranati, Adrovići se ni sada ne žene između sebe.

-Agovići (35 k.) u G. Vrbici. Kažu da je njihov predak doseljen iz okoline Plava pre devet pojaseva. Tamo je kao katolik primio islam. Naselio se najpre u Peteševicn kod Tucanja a odatle se iselio jedan deo u G. Vrbicu, a drugi u susedno ssdo Orahovo.

-Ćemani (30 k.), čiji je predak iz Kuča, rod su sa pravoslavnnm Božovnćima u Zagradu i Goraždu kod Ivangrada.

-Talevići (5 k.), rod su sa Tadevićima u Trpezima.

-Cikotići (6 k.), roćaci su sa Cikotićima u Trpezima.

-Tiganji (3 k.). doseljeni iz susednog seda Petnjice.

IZVOR: Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.