Poreklo prezimena, selo Globočica (Gora)

23. mart 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Globočica, opština Gora – Prizrenski okrug. Prema knjizi „Gora i Opolje“ Milisava Lutovca, izdanje 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan

Položaj sela.

Današnje selo je na mestu gde i staro. Leži gotovo na vrhu prisojne strane koja se naglo penje iz duboke Globočičke Reke.

Zemlje i šume.

Glavni delovi seoskog atara su ispod naselja. Oni nose ove stare nazive: Volkovnica, Pajkoica, Livađe, Mlake, Kotlina, Lika, Smiloica, Radešec, Boždarce, Rice, Jamne, Podbrđe, Prisoje (njive i livade). Utrine su: Stratorje, Prekoravan, Poe – Gozd (šuma), Zadev (Zabran), Buka (vakufska šuma), Sprotiva (šuma), Globočica. Planine su: Murgan, Trmkin Grob, Krstovo Polje, Čopor i Jasička Šuma.

Istorijat.

Globočica je postojala u Srednjem veku. U hrisovulji Sv. Arhanđela ovom se selu dopušta da seče drva u Novom Gozdu i Čistama, koji su pripadali opštini Orćuši.

Vode.

Po celom seokom ataru ima dosta izvora, ali mnogi presuše u leto, te narod korist reku za pojilo stoke. Na reci su i tri seoske vodenice. Pijaća voda je dovedenaiz Virčišta u Kozarici sa daljine dva km i razvedena u tri kraja (Sretenska, Džamiska i Mazska Česma).

Starine u selu.

Sem topografskih imena, koja su ostaci predana današnjeg stanovništva, u Globočici ima i drugih tragova iz prošlosti. Crkva je bila na mestu današnje džamije. Kada su ovu podizali, iskopani su crkveni temelji. Za ovu crkvu narodno predanje kaže da su se zvona sa nje čula čak u Ljumi.

Tip sela.

Današnje selo Globočica (Dubočica) grupisano je; deli se u tri glavne mahale: Pajkovska, Hajdarevska i Donja Mahala. Van mahala su plevnje za smeštaj slame i sena.

Poreklo stanovništva.

Stanovništvo je starinačko, sem malog broja.

Starinci su:

-Pajkovci, 10 k., prozvani po rodonačelniku Pajku;

-Hajdarovci, 35 k.;

-Kajkuševci, 10 k.;

-Šolićevci, 10 k.;

-Lajkovci, 5 k.;

-Muratovci, 8 k.

Doseljenici su:

-Hočkovci, 10 k., doseljeni „zbog krvi“ iz Hoče kod Prizrena pre 150 godina;

-Poštarovci, 15 k., preci Ali–Sadik i njegov brat nosili poštu između Beograda i Niša, te su po tome prozvani Poštarovci:

-Ramadanovci, 2 k., doseljeni iz Zlog Potoka.

IZVOR: Prema knjizi „Gora i Opolje“ Milisava Lutovca, izdanje 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.