Порекло презимена, село Љубовиште (Гора) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва насеља Љубовиште, општина Гора – Призренски округ. Према књизи „Гора и Опоље“ Милисава Лутовца, издање 1955. године. Приредио сарадника Пор Порекло становништва насеља Љубовиште, општина Гора – Призренски округ. Према књизи „Гора и Опоље“ Милисава Лутовца, издање 1955. године. Приредио сарадника Пор Rating: 0
You Are Here: Home » Завичај - села и градови » Порекло презимена, село Љубовиште (Гора)

Порекло презимена, село Љубовиште (Гора)

Порекло становништва насеља Љубовиште, општина Гора – Призренски округ. Према књизи „Гора и Опоље“ Милисава Лутовца, издање 1955. године. Приредио сарадника Порекла Милодан.

Положај насеља.

Село је груписано по темену косе која се спушта према Драгашком Пољу. Само једна махала је у долини Лештанске Реке, одмах испод главног дела села.

Постанак села и старине.

У селу причају како је ово насеље основао неки Љубо, који је имао два брата, Драга и Рада. Бацали су коцку где ће се који настанити. Раду је допала планина и у њој је основао Радеш, Драгу поље, где је данашњи Драгаш,  Љубо је остао овде. Даље каже традиција да је у овом селу било 8 кућа и 9 цркава. Када су били у слози, сви су ишли у једну заједничку цркву, а у случају свађе посећивали су сват своју богомољу. Данас постоје остаци само једне цркве у месту Дапу (Дубу), за коју се каже да је била манастир.

Земље и шуме.

Називи појединих крајева у сеоском атару су: Доганишта, Белчевице, Братајиште. Љубовиште има своје планине: Грљеву Реку и Бабушницу, које су удаљене од села час и по пешачког кода.

Порекло становништва.

Село се дели у пет махала у којима живе ови стариначки родови:

-Павковци – 8 к;

-Бајровци – 10 к., и:

-Једришевци – 11 к.

-Покоћевци – 13 к., досељени су из Бозовца на тетовској страни.

-Дриндовци – 13 к., дошли су из Билуше код Хоче Заградске (околина Призрена) пре 150 година; отуда је дошао Синан-ћаја као сточар и овде остао.

ИЗВОР: Према књизи „Гора и Опоље“ Милисава Лутовца, издање 1955. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.


Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top