Poreklo prezimena, selo Ljubovište (Gora)

3. mart 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Ljubovište, opština Gora – Prizrenski okrug. Prema knjizi „Gora i Opolje“ Milisava Lutovca, izdanje 1955. godine. Priredio saradnika Porekla Milodan.

Položaj naselja.

Selo je grupisano po temenu kose koja se spušta prema Dragaškom Polju. Samo jedna mahala je u dolini Leštanske Reke, odmah ispod glavnog dela sela.

Postanak sela i starine.

U selu pričaju kako je ovo naselje osnovao neki Ljubo, koji je imao dva brata, Draga i Rada. Bacali su kocku gde će se koji nastaniti. Radu je dopala planina i u njoj je osnovao Radeš, Dragu polje, gde je današnji Dragaš,  Ljubo je ostao ovde. Dalje kaže tradicija da je u ovom selu bilo 8 kuća i 9 crkava. Kada su bili u slozi, svi su išli u jednu zajedničku crkvu, a u slučaju svađe posećivali su svat svoju bogomolju. Danas postoje ostaci samo jedne crkve u mestu Dapu (Dubu), za koju se kaže da je bila manastir.

Zemlje i šume.

Nazivi pojedinih krajeva u seoskom ataru su: Doganišta, Belčevice, Bratajište. Ljubovište ima svoje planine: Grljevu Reku i Babušnicu, koje su udaljene od sela čas i po pešačkog koda.

Poreklo stanovništva.

Selo se deli u pet mahala u kojima žive ovi starinački rodovi:

-Pavkovci – 8 k;

-Bajrovci – 10 k., i:

-Jedriševci – 11 k.

-Pokoćevci – 13 k., doseljeni su iz Bozovca na tetovskoj strani.

-Drindovci – 13 k., došli su iz Biluše kod Hoče Zagradske (okolina Prizrena) pre 150 godina; otuda je došao Sinan-ćaja kao stočar i ovde ostao.

IZVOR: Prema knjizi „Gora i Opolje“ Milisava Lutovca, izdanje 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.